Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Ook in skybox van Heracles ontbreekt straks Almelo

De skybox in het voetbalstadion, ik hou er wel van. Bitterballetje, pindaatje, biertje, babbeltje, potje voetbal. Een ideale combinatie van de leuke dingen des levens. Ik begrijp ook heel goed dat bedrijven en overheidsinstellingen daar een tonnetje per jaar voor uittrekken. De skybox is de ideale plek om te netwerken, om mensen met elkaar in contact te brengen, om informeel zaken te doen, om je relaties een impuls te geven, gasten uit te nodigen. Ontspannen sfeertje en een optimale afleiding in de vorm van sportief vermaak. Wat wil je nog meer?

Altijd gezellig
Ik heb de laatste jaren weinig gelegenheid gehad voor een voetbalavondje in een skybox. Als verslaggever vertoef je tijdens wedstrijden in perskamers, op perstribunes, in mixed-zones en bij kleedkamerdeuren. Bij Heracles pakte ik wel eens een consumptie mee in de skybox van de gemeente Almelo, die op de route van de perskamer naar de perstribune ligt. Altijd gezellig daar, hoewel ik heimwee heb naar kroegbaas en gastheer Harry Nijhuis. De besnorde nachtburgemeester van Almelo overleed in maart van dit jaar. Wat een gemis!

Geen geld?
De gemeente Almelo heeft in zijn oneindige wijsheid besloten de skybox bij Heracles te sluiten. Juist op het moment dat de plaatselijke voetbaltrots het nieuwe stadion gaat inrichten en huurders zoekt voor de 20 gloednieuwe skyboxen, doet de gemeente niet meer mee. Geen box van het stadsbestuur in het nieuwe stadion. Er is geen geld, klinkt het uit het peperdure nieuwe gemeentehuis van Almelo. Wat een kolder. De huur kost 75.000 euro per jaar, een kruimel in de gemeentelijke begroting.

Bier en gebral
Dat heet politiek voor de bühne. In de hopeloos versnipperde, onbestuurbare gemeenteraad van Almelo (13 fracties, 35 raadsleden) wil een meerderheid de skybox op slot doen. De gemeente moet bezuinigen en dan is het makkelijk scoren naar de burgers om een einde te maken aan het tweewekelijkse feestje van gemeentelijke notabelen en hun vriendjes in het stadion. Daar kun je prima mee aankomen bij je kiezers. Want skyboxen hebben de schijn bij het volk natuurlijk tegen. Dat zijn stadionbars waar zelfbenoemde plaatselijke vips op kosten van de belastingbetaler zich vermaken met bier, gebral en voetbal.

VVD
Merkwaardig genoeg heeft de plaatselijke VVD, toch een wat bourgondische partij die bekend staat om gezelligheid en houdt van netwerken, het initiatief genomen om een einde te maken aan het huurcontract. Een inkoppertje voor al die andere raadsleden, die toch al niets hebben met voetbal en er met z’n allen verantwoordelijk voor zijn dat het bijna acht jaar en honderden kostbare vergaderuren heeft geduurd voordat Heracles eindelijk zijn nieuwe stadion kon gaan bouwen.
Geen cent subsidie
Uiteindelijk heeft de gemeente met een forse geldlening, die inclusief de rente keurig wordt terugbetaald, de verbouwing mogelijk gemaakt. Netto steekt de plaatselijke overheid geen cent in de betaald voetbalclub, die toch voor het imago en de naamsbekendheid van Almelo van onschatbare waarde is. Via de huur van de skybox deed de gemeente nog iets aan financiële ondersteuning voor Heracles. Maar vanaf komend seizoen dus ook niet meer.

Clublogo
In moreel opzicht toch weer een misser van het stadsbestuur. En opnieuw een bewijs van de moeizame relatie tussen de gemeente en Heracles. Het stadion is bijna klaar, een mijlpaal voor stad en club, een happy end aan jarenlang wederzijds getouwtrek. En dan als gemeente weglopen, het huurcontract opzeggen en lekker niet meedoen in het nieuwe stadion. Wat flauw.
Het is een wijs besluit dat Heracles de naam Almelo heeft weggepoetst uit het nieuwe clublogo.

Henk van Schuppen