Volledig scherm
Wout Weghorst © Michel Beskers

Oud-Heraclied Weghorst: 'De stap naar AZ was er een buiten mijn comfortzone'

WIJDEWORMER- Wout Weghorst trekt ook bij zijn nieuwe club AZ zijn eigen plan. Hij woont als enige in de polder, traint als een bezetene en wil zo graag dat het ook lukt. Zondag treft de spits in Alkmaar zijn oude club Heracles.

In de huidige selectie is er eentje die de polder heeft verkozen boven het stadsgewoel: Wout Weghorst (24) uit Borne. Of eigenlijk is het nu: Wout Weghorst uit Westbeemster.

Hij woont met zijn vriendin in een oude slagerij, tegenover de kerk. „Het ligt tussen het trainingscomplex van AZ en het stadion in. Een klein dorp, heel rustig. Ik zoek dat bewust op buiten het voetbal, het past bij mij. Ik ben de enige voetballer in het dorp, er staan wel eens kinderen op de stoep, maar dat is het wel.”

Omhoog
Zijn enkel is blauw, de schaafwonden op zijn knieën zijn bijna geheeld en onder zijn oog zit een vers litteken. Weghorst moet er om lachen. „Ik speel dubbel zoveel wedstrijden dan ik gewend was. Daar word je wat gehavend van.” Competitie, Europese wedstrijden, de beker. Het is precies zoals de spits het wilde na zijn overstap van Heracles naar AZ.

Hij moest de stap omhoog zetten afgelopen zomer. De innerlijke drang was te groot om nog langer in Almelo te blijven. Voor een persoon als Weghorst, die zijn familie graag dichtbij zich heeft, geen argeloze beslissing.

Charme
Het is zakelijker, vindt hij. „En heel goed geregeld.” Het hoort bij een grotere club. „AZ heeft grote ambities, bij Heracles was het vrijblijvender. Soms vond ik het wel heel laagdrempelig, dacht ik dat het wel wat minder kon. Nu denk ik: het had toch wel zijn charme, ik kende iedereen daar. De stap naar AZ was er een buiten mijn comfortzone, maar ik moest het doen.”

Zijn vriendin haalt hem aan het einde van de dag op, samen rijden ze naar De Beemster. Waar het bruisende voetballeven ver weg is en hij zichzelf kan zijn. „Ik heb nog weinig tijd, kom vaak moe thuis, dan ga ik rusten. Maar ik zou graag wat met ouderen willen doen. Als ik in de anonimiteit iets met ouderen of kinderen doe, kom ik uit het voetbal. Dan voel ik me rustig en nederig.”