Volledig scherm
PREMIUM
Op de staantribune zal geen tromgeroffel en gezang te horen zijn en ook wordt er afgezien van andere sfeeracties. © VI Images

Sfeerboycot bij Heracles: harde kern stil uit protest tegen Erve Asito

ALMELO - Geen trommels, geen sfeeracties en geen gezang. De harde kern van Heracles Almelo, Vak 74, houdt zich koest bij thuiswedstrijden. Niet omdat het moet, maar als protest. Tegen de nieuwe stadionnaam: Erve Asito. Heracles betreurt de boycot. „Wij hebben onze twaalfde man nodig.”

Erve Asito: door die nieuwe naam voor het Heraclesstadion voelt de harde kern van de Almelose eredivisionist zich het lachertje van het land. Dus wordt er geprotesteerd. Niet met lawaai, maar met stilte. Die zal, als het aan Vak 74 ligt, oorverdovend zijn als de club komende zondag om 12.15 uur voor het nieuwe seizoen aftrapt tegen sc Heerenveen. De harde kern binnen de aanhang van de Almelose voetbalclub spreekt zelf van een sfeerboycot die zal gelden voor alle thuiswedstrijden. 

Dwars

Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Duidelijk is dat de stadionnaam Erve Asito, onderdeel van het tienjarig sponsorcontract dat Heracles met schoonmaakbedrijf Asito sloot, de fanatieke achterban dwars blijft zitten. Het gaat daarbij met name om het begrip ‘erve’. Dat aan het platteland gerelateerde begrip kan een deel van de aanhang niet rijmen met de achtergrond van de club. Het verzet leidde zelfs tot supportersbijeenkomsten, waarin de leiding van Heracles samen met die van naamgever Asito het hele proces dat geleid heeft tot de keuze van de naam uit de doeken deed.