Volledig scherm
Steve Mokone (links) in 1997 met Dick Advocaat bij een wedstrijd van Ajax. © ANP

Steve Mokone, de Zwarte Meteoor, overleden

ALMELO - Steve Mokone, de eerste zwarte buitenlandse profvoetballer in Nederland is vrijdag overleden. De Zuid-Afrikaan speelde tussen 1957 en 1959 bij Heracles. De Zwarte Meteoor, zoals zijn bijnaam luidde, stierf vier dagen voordat hij 83 jaar zou worden in een Amerikaans ziekenhuis.

Eind jaren vijftig werd Mokone een voetballegende in Almelo. Het leidde uiteindelijk tot een boek, 'De Zwarte Meteor', geschreven door Studio Sport-presentator en oud-Almeloër Tom Egbers. Op de basis van die uitgave werd in 2000 door regisseur Guido Pieters een film gemaakt over Mokone's periode in de Aastad.

Onuitwisbare indruk

De Zuid-Afrikaan liet in korte tijd een onuitwisbare indruk achter in Almelo. Bij zijn debuut scoorde hij meteen tweemaal. In zijn tweede seizoen kwam zijn landgenoot Darius Dhlomo ook bij Heracles spelen. Met de Zuid-Afrikaanse sensatie Mokone en goaltjesdief Joop Schuman werden de zwart-witten in 1958 kampioen van de toenmalige tweede divisie. ,,Schuman en ik voelden elkaar blindelings aan in het veld'', zei Mokone daarover in de Volkskrant (2012). ,,Hij was zo sterk als een paard, niemand kon harder trappen dan Schuman. Het kampioensfeest in Almelo was fantastisch. We zijn in een koets met paarden door de stad gereden. Die jaren bij Heracles waren heel speciaal.''

Ruzie over niet uitgekeerde premies zorgde er destijds voor dat Mokone weer verdween uit Almelo. Toch bleef de Zuid-Afrikaan altijd een bijzondere band met Heracles en de stad houden. ,,Ik ben zwart, maar probeerde een Almeloër te zijn en op straat met mensen Nederlands te spreken. Ik was een van hen, terwijl andere voetballers zich belangrijker gingen voelen.'' Mokone kwam nadien nog uit voor het Engelse Cardiff City, het Franse Olympique Marseille, de Spaanse clubs Valencia en Barcelona en het Italiaanse Torino.

Maserati

Mokone was destijds een van de weinige spelers in Europa die meer dan 10.000 Engelse ponden verdienden. Reeds in 1959 werd hij geschaard onder de beste voetballers van Europa. De beroemde Italiaanse voetbaljournalist Beppe Branco zei ooit over hem: ,,Als Pelé de Rolls-Royce is van alle voetballers, Stanley Matthews de Mercedes-Benz en Alfredo Di Stefano de Cadillac, dan is Kalamazo uit Zuid-Afrika, dun en lenig, toch zeker de Maserati."

In 1964 werd Mokone, na beëindiging van zijn profcarrière, aangenomen aan de Rutgers University in de Verenigde Staten, waar hij ook bleef wonen de rest van zijn leven. Na het behalen van zijn doctoraat psychologie werd hij assistent-professor psychologie op de Universiteit van Rochester.

In de herfst van 1977 kwam hij in opspraak vanwege het mishandelen van zijn vrouw. Mokone werd schuldig bevonden en kreeg twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd waarvan hij negen jaar uitzat. Hij bleef altijd volhouden voor beide feiten onschuldig te zijn.

In 1996 werd hij hoofd uitvoerend bestuur van de door hem opgerichte Kalamazoo South African Foundation. Als begenadigd Zuid-Afrikaans voetballer maakte hij zich hard voor het binnenhalen van het Wereldkampioenschap voetbal van 2010.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement