Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Trainingskamp? Dat doe je volgens Ramon Zomer zo...

Als er iemand is die weet hoe het eraan toegaat op een trainingskamp is het Heracles-speler Ramon Zomer (33) wel. Hij is al toe aan zijn vijftiende voorbereiding.

Op de eerste dag in Billerbeck geeft hij een lesje ‘trainingskamp’.

Les 1: Slaap met iemand op de kamer die je goed kent. Zo hoef je niet te praten als je geen zin hebt en ken je elkaars eigenaardigheden. „Ik heb jaren een kamer gedeeld met Bas Sibum, bij NEC en bij Heracles. Als je iemand zo goed kent, hoef je niet per se iets te zeggen, dat is wel zo ontspannen. We konden al in een deuk liggen door naar elkaar te kijken.’’ Nu Sibum weg is, slaapt hij bij Tim Breukers. ,,Ken ik ook goed, wel zo prettig.’’

Les 2: Kijk er niet van op als je bed op het balkon staat en je matrassen op een andere kamer liggen. „Het is zo gewoon dat ik het niet eens meer door heb.” Wees ook scherp in de buurt van grote, dichte vuilnisbakken, de kans is aanwezig dat er iemand in zit en je een ongeluk laat schrikken. „Dan springt hij eruit als je langskomt en blaast op een toeter.” Wat je dan doet? „Doorlopen en daarna pas lachen.”

Les 3: De laatste avond mag iedereen stappen, maar dat valt vaak tegen. „Als je gaat stappen ergens anders, ben je vaak op zoek naar iets dat er niet is. Dat doe ik dus niet meer. Het eerste jaar zijn we met een klein groepje naar een lege kroeg in Billerbeck zelf gegaan. Eigen muziek erop en een groot feest. Het eerste busje kwam na twee uur terug uit Münster, er was niets te doen. Vorig jaar zat de helft van de groep al bij ons op het terras.”

Hij ontkracht ook een vastgeroeste mythe: Er gaat geen speler meer stiekem stappen gedurende de week. ,,Is niet vol te houden.’’ En mocht er nou iemand ooit nog het plan hebben om er tussenuit te knijpen. ,,Dan gaan ze al jaren niet meer via de regenpijp, maar gewoon door de hoofdingang. Trainers houden echt niet de wacht op de gang.’’