Waarom PSV toch geen strafschop kreeg tegen Heracles

VAR-momentALMELO – Even was er de schrik zondagavond in het Erve Asito. Tijdens de wedstrijd tussen Heracles en PSV wees scheidsrechter Jochem Kamphuis na veertig minuten naar de stip, vanwege een vermeende handsbal van Navajo Bakboord. De leidsman werd echter teruggefloten vanuit Zeist. De VAR zag er geen strafschop in.

De KNVB heeft de beelden van het van moment maandag vrijgegeven. Te zien is hoe Kamphuis een penalty geeft. In het ARAG Replay Center is video-scheidsrechter Martin van den Kerkhof echter resoluut: geen strafschop. Hij neemt contact op met Kamphuis. “Jochem, Martin hier. Ik heb hem gezien, maar hij heeft zijn arm echt langs zijn lichaam. Hij komt op zijn elleboog. Ik vind het geen handsbal.”

In Almelo gaat Kamphuis naar de zijlijn om de beelden opnieuw te beoordelen. “Hij doet zijn arm wel omhoog, hè”, zegt de arbiter nog. Van den Kerkhof noemt de situatie echter ongelukkig. “Maar beslis zelf maar”, aldus de VAR. Daarop loopt Kamphuis terug het veld in en besluit hij zijn eerdere beslissing alsnog terug te draaien. In plaats van een strafschop geeft hij een scheidsrechtersbal.

Volledig scherm
Jochem Kamphuis komt het veld weer ingelopen na het zien van de videobeelden. © VI Images