Volledig scherm
Als Dario van den Buijs (rechts) woensdag tegen PSV geel krijgt, mag hij de eerste competitiewedstrijd van het seizoen niet spelen. © BSR Agency

Wormuth vindt straf na vijfde gele kaart veel te zwaar

ALMELO - Als Tim Breukers of Dario van den Buijs woensdag geel krijgt tegen PSV, is dat hun vijfde keer geel en zijn ze volgend seizoen de eerste wedstrijd geschorst. „Daar snap ik helemaal niks van. Dat is nergens zo”, zegt Heracles-trainer Frank Wormuth.

Een regel van niets, vindt de Duitser. „Dan heb je zes weken voorbereiding, maar weten die spelers al dat ze niet spelen in de eerste wedstrijd. Dat betekent dus ook dat ze niet alle oefenduels beginnen, omdat je als trainer iemand opstelt die wel kan spelen. Mocht die vervanger het de eerste wedstrijd goed doen, blijft hij staan. Dat is wel een hele grote straf voor één gele kaart te veel, vind ik. Het kan iemands voetballeven totaal veranderen.” Bij een rode kaart is alles anders, vindt hij. „Dan snap ik het.”

De gele kaarten tellen niet voor de play-offs, dat is een competitie op zich. Een speler die twee keer geel krijgt in de nacompetitie is geschorst voor de volgende wedstrijd, die schorsing blijft drie jaar staan. Bij Heracles is niemand voor die wedstrijden geschorst.