Volledig scherm
© Harry Broeze

Zwak Heracles alweer uit Europa

AROUCA - Het Europese avontuur van Heracles is alweer voorbij voordat het goed en wel is begonnen. De Almeloers, die weken hadden uitgekeken naar deze nieuwe ervaring, bleven in Arouca steken in de voorronde van de Europa League.

Na de 1-1 in Almelo, werd het in Portugal donderdagavond 0-0. En dat betekent dat het al na twee duels over en uit is voor Heracles.

Teleurstellend
De ploeg zal ongetwijfeld nog regelmatig terugdenken aan het eerste duel toen Heracles oppermachtig was en enorm veel kansen kreeg. Een ongelukkige tegentreffer in de laatste minuut bleek achteraf fataal te zijn, waardoor het Europese debuut in een teleurstelling eindigde.

De 1000 meegereisde supporters keken donderdagavond vol verbazing toe, omdat Heracles geen schim was van zichzelf. Het elftal van John Stegeman bakte er weinig van tegen een ploeg die niet te boek staat als een kwalitatieve hoogvlieger. Maar het optimisme van vooraf, bleek in de praktijk niets waard te zijn.

Zoals verwacht kwamen de Portugezen op eigen bodem wel beter voor de dag dan een week geleden op het Almelose kunstgras. Toen leek Arouca op een eerste divisie-ploeg, dit keer nam de ploeg een andere gedaante aan. De thuisploeg zorgde voor rust ook voor de meest dreigende momenten. Na zes minuten ging een schot van linkerspits Zequinha net over en na ruim twintig minuten was Gonzalez het eindstation van een vlot lopende aanval. Maar de beste mogelijkheid was na een half uur spelen opnieuw voor Zequinha. Hij had de 1-0 voor het binnenschieten, maar zijn schot ging over.

Dat Arouca de bovenliggende partij was, lag ook de hoge foutenlast bij Heracles. Zo goed als de ploeg verleden week speelde voor eigen publiek, zo zwak en onzeker acteerde het elftal van John Stegeman aanvankelijk in het Portugese bergdorpje.

Zwak was de opbouw van achteruit, onzichtbaar waren de creatieve geesten op het middenveld en onmachtig de aanvallers aan het front. Kuwas, Gladon, Navratil: ze kwamen in het stuk niet voor. Heracles worstelde en paste zich naadloos aan het amateuristische decor aan.

In Almelo regen de kans voor zich aaneen voor Heracles, in Arouca kregen de meegereisde supporters in de eerste helft geen fatsoenlijke aanval te zien. Het was zoeken en niet vinden. Voetbal in een veel te laag tempo. Heracles miste ook het energieke, waarmee het zo vaak tegenstanders de wil oplegt. Er was geen lef en vertrouwen.

Sprankje hoop
Na de teleurstellende eerste helft voerde Stegeman in de rust de eerste wissel door. Hij verving achterin Ramon Zomer voor de jonge Justin Hoogma. Het eerste sprankje hoop kwam na 6 minuten in de tweede helft toen Kuswas dreigend was met een schot. Het was de eerste doelpoging van de Almeloers in de wedstrijd. De uithaal van Kuwas werd knap gekeerd door de Portugese doelman, die in Almelo ook al zijn kwelgeest was.

In die tweede helft kreeg Heracles eindelijk meer greep op het duel. Het besef dat de ploeg moest scoren, duwde het elftal richting het doel van de thuisploeg. Arouca werd teruggedrongen en beperkte zich louter nog tot verdedigen.

Maar het verwachte slotoffensief van Heracles kwam nooit serieus van de grond. Het elftal kon in Arouca niet de hooggespannen verwachtingen waarmaken en liet daarmee een unieke kans onbenut om de Europese tournee te verlengen. Want dat had tegen deze tegenstander niet alleen gekund, maar zelfs gemoeten.

FC Arouca - Heracles Almelo 0-0

Volledig scherm
Volledig scherm
© Fardau Wagenaar
Volledig scherm
Teleurstelling bij Jan Smit
Volledig scherm
Volledig scherm
© Harry Broeze