Volledig scherm
PREMIUM
© Carlo ter Ellen

Actie tegen racisme, zinvol of niet?

Het DebatEen duur actieprogramma tegen racisme in de voetballerij, is dat zinvol? Teun Staal betwijfelt het, omdat het huidige bedenkelijke debatklimaat zo'n campagne bij voorbaat geen goed doet. Henk van Schuppen vraagt zich af wie er nou eigenlijk wordt gediscrimineerd. "Die 14 miljoen euro lijkt niet bedoeld ter bescherming van uitgescholden Joden, homo's en hoeren."

TEUN STAAL: SCEPSIS

Teun Staal
Volledig scherm
Teun Staal © Lars Smook

Als Zwarte Meteoor had hij in 1957 de primeur: Steve Mokone. Een in de grijze jaren vijftig bijna exotische attractie bij Heracles die zich de eerste 'donkere' speler in het betaald voetbal mocht noemen. Sindsdien volgden er velen: kleurrijke sterren die het voetbalpubliek in vervoering brachten, van de eerste Surinaamse Oranje-international Humphrey Mijnals tot all-time FC Twente-topscorer Blaise Nkufo.

Je zou zeggen dat we de donkere voetballers na Mokone massaal in ons hart hebben gesloten. Maar nee. Sinds de tamelijk anonieme Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira eind 2019 in Den Bosch grof en onfris werd bejegend door het Brabantse thuispubliek is racisme (weer) een topic. Het kwaad dient met wortel en tak te worden uitgeroeid. Omdat ons voetbal van iedereen is.

Dat is de missie van KNVB en kabinet. Dus wordt de portemonnee getrokken: 14 miljoen voor een anti-racismecampagne. Veer-tien miljoen... Bijna net zoveel als het megabedrag dat een jong stel uit Enschede onlangs won in de staatsloterij. Waarom die vergelijking? Omdat ondergetekende het gevoel bekruipt dat de loterijmiljoenen voor het tot voor kort armlastige gezin veel nuttiger zijn besteed dan het kolossale bedrag dat op tafel komt voor acties die voetballers en fans tot onberispelijk gedrag moeten manen.