Ralph Blijlevens en Henk van Schuppen.
Volledig scherm
PREMIUM
Ralph Blijlevens en Henk van Schuppen. © Carlo ter Ellen DTCT

Een vakbond, dat is toch iets van vroeger?

het debatDe vakbonden hebben het moeilijk. Ze zien hun ledentallen flink dalen. Vooral jongeren lijken het nut van 'de bond' niet meer in te zien. Trouw lid Ralph Blijlevens wijst hen toch nog maar eens op het belang van de collectieve belangenbehartiging. Henk van Schuppen is er evenwel gauw klaar mee. De huidige vakbond is uit de tijd, vindt hij.

Ralph Blijlevens: ‘Niet alleen de lusten, maar ook de lasten’

Ralph Blijlevens
Volledig scherm
Ralph Blijlevens © Carlo ter Ellen DTCT

Een tijdje terug kreeg ik een speldje van de NVJ. Wat bleek: ik was al 25 jaar aaneengesloten lid van de vakbond van en voor journalisten. Een mijlpaal, blijkbaar. Schouderophalend legde ik het pinnetje bij al die andere die ik tijdens carnaval opspeld. Nu blijkt dat de vakbonden in ons land de noodklok luiden omdat steeds minder werknemers zich bij een belangenorganisatie aansluiten, is 25 jaar lid (lees: contributie betalen) misschien inderdaad wel iets opmerkelijks.

Toen ik vroeger het woord vakbond hoorde, moest ik altijd aan twee zaken denken. Allereerst aan Wim Kok, met een rode sjaal om z'n hals. Bij ons thuis waren ze niet zo'n fan van hem. Daarnaast doemde standaard het beeld op van volwassen mannen, die over hun jas een T-shirt hadden aangetrokken en vervolgens met en tegen elkaar 'Actie! Actie! Actie!' riepen. Vaak stonden ze bij een poort en probeerde iemand door een krakende megafoon wat te zeggen.