René Banierink en Rob Wissink
Volledig scherm
PREMIUM
René Banierink en Rob Wissink © Carlo ter Ellen DTCT

Privatisering van de zorg, wat is de winst?

Het DebatWat levert de privatisering van de zorg patiënten op? Die vraag stelt René Banierink nu het jaarlijkse prijzencircus der zorgverzekeraars losbarst. Dat hij met zijn verzekering niet terechtkon in ZGT bewijst zijns inziens dat het systeem faalt. Rob Wissink ziet dat anders. Prima dat hij voor sommige behandelingen naar Groningen moet. "Een klein offer."

René Banierink: ‘Lijkt redelijk, maar de praktijk is anders’

René Banierink
Volledig scherm
René Banierink © Annina Romita

‘Kak’, zei mijn huisarts, met een blik die lichte minachting verried, nadat ik hem pakweg een maand geleden antwoord had gegeven op de vraag bij welke zorgverzekeraar ik zat. Ik zou waarschijnlijk een ander woord hebben gebruikt maar huisartsen zijn doorgaans gewend iets beter op hun woorden te letten. Enfin, daar moest ik gelijk aan denken toen deze week het jaarlijkse prijzencircus der zorgverzekeraars het land aandeed. 

Zijn niet bepaald vleiende woord was bestemd voor mijn zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea omdat deze even daarvoor bekend had gemaakt geen kosten meer van haar klanten te vergoeden wanneer zij bij ZGT aanklopten voor een behandeling. OK, spoedeisend en levensbedreigend, dat kon nog net, maar voor de rest: helaas pindakaas.

Met andere woorden: een poliklinische afspraak bij bijvoorbeeld de oogarts wegens plots opgekomen troebel zicht zat er niet meer in. En omdat het andere Twentse ziekenhuis MST liet weten de Achmeaklanten van het ZGT ook niet te kunnen overnemen, zouden dus alle Twentse klanten op zoeken moeten naar een ziekenhuis elders in het land waar nog wel budget was van Zilveren Kruis Achmea.