Aanpak stinkende bedrijven rammelt: ‘Door kadaverlucht in de tuin hebben we wel eens feestjes afgezegd’
VideoOmwonenden van stinkende fabrieken worden onvoldoende beschermd. De methodes om de hinder vast te stellen zijn niet goed genoeg. Bovendien mag het ene bedrijf meer geur veroorzaken dan het andere.
Delen per e-mail
Zo moet een leerlooierij in Lichtenvoorde nu aan strengere normen uit het provinciaal geurbeleid voldoen, terwijl de eisen voor een tabaksfabriek in Ootmarsum soepeler zijn. Papierfabrieken in Eerbeek en Renkum mogen zelfs meer geuroverlast veroorzaken dan de soepelste norm. Dat blijkt uit onderzoek van Het Schone Oosten, de onderzoeksredactie van de Gelderlander, de Stentor en De Twentsche Courant Tubantia.
Stinkende bedrijven worden verschillend aangepakt omdat provincies en gemeenten dit deels zelf mogen bepalen. Per situatie wordt onder andere gekeken naar de soort geur, de historische situatie en het aantal klachten. De maatregelen mogen niet zo veel kosten dat het bedrijf daardoor in de problemen kan komen.
Vorig jaar hebben omwonenden in Gelderland en Overijssel ruim 3.200 klachten ingediend over stankoverlast door bedrijven, blijkt uit cijfers van gemeenten en provincies. Die willen niet zeggen om welke fabrieken het gaat.
Hoofdpijn, afgezegde feestjes, niet buiten zitten als de wind verkeerd staat. Vieze lucht kan een grote impact hebben op het woongenot. Maar geur is subjectief. Wat de een niet eens ruikt, vindt de ander smerig.
Ruud Geurkink woont in een honderd jaar oude villa aan de rand van het centrum in Lichtenvoorde. Deze voormalige directeurswoning van Koninklijke Hulshof’s Vereenigde Fabrieken, een van de twee leerlooierijen in Nederland, kent één nadeel: hij staat schuin tegenover diezelfde leerfabriek.
,,De stank is soms niet te harden. We hebben weleens kinderfeestjes en barbecues moeten afzeggen vanwege die kadaverlucht. Het komt met vlagen, afhankelijk van de windrichting”, zegt de ondernemer. Hij wist dat de fabriek kan stinken. ,,Maar niet dat het zo erg zou zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Beton wint het nog volop van hout: waarom blijft het aantal houten huizen zo achter?
‘Houten woningbouw is de toekomst’, is een veelgehoorde slogan. Het duurzame karakter ervan zou de oplossing moeten zijn voor ons huizentekort en zelfs voor het klimaatprobleem. Toch is slechts twee procent van de Nederlandse huizen van hout. Als nieuwe speler op de huizenmarkt kan de houtsector namelijk op obstakels rekenen. Één daarvan is de strijd met de traditionele bouw. -
PREMIUM
Lucht in huis vaak ongezond, blijkt uit groot onderzoek van TNO
De lucht in woningen is vaak ongezond, zo blijkt uit praktijkonderzoek van TNO, dat in het najaar wordt gepubliceerd. Volgens TNO-onderzoeker Piet Jacobs moet luchtkwaliteit in woningen meer aandacht krijgen. Bijvoorbeeld door het aanpassen van de bouwregels. -
PREMIUM
‘Pesticiden? Het kan echt ook zonder’, laat boer John Arink uit Lievelde zien
-
Het Schone Oosten
‘Toegelaten pesticiden zijn veilig’, zegt het Ctgb. ‘Maar 100% veilig bestaat niet.’
DEVENTER - De gewasbeschermingsmiddelen die wij toelaten zijn veilig, zegt directeur Ingrid Becks van het Ctgb. Toch moet ook zij erkennen dat 100% veilig niet bestaat. De toelatingsinstantie zet zelf ook al jaren in op het beoordelen van stoffen met een lager risico. Producenten vragen er ook om. -
OPROEP
Oproep: wat doet ú met uw asbestdak?
Asbest wordt al decennialang niet meer toegepast in Nederland, maar het zit nog steeds in veel bouwmaterialen die vóór 1993 gebruikt zijn. Ook veel daken in Gelderland en Overijssel bevatten asbest, het gaat in totaal om miljoenen vierkante meters.
-
PREMIUM
Onnodig veel gevaarlijke stoffen in rivieren: lozingsvergunningen flink verouderd
De meest gevaarlijke stoffen voor mens en milieu belanden door achterstanden bij Rijkswaterstaat nog onnodig veel in onze rivieren. Veel bedrijven kunnen deze stoffen lozen op basis van verouderde vergunningen. -
Grazers kunnen van provincie in vervuilde uiterwaarden blijven
ARNHEM - Runderen en konikpaarden kunnen blijven grazen langs de grote rivieren, ook als de grond verontreinigd is met giftige stoffen als dioxines. De gezondheid van de dieren is volgens de provincie Gelderland niet in gevaar. Dat antwoordt het Gelders bestuur op Statenvragen van de SP. -
PREMIUMVideo
Lekker duiken in de rivier of plas? Zoveel poepbacteriën zitten er in jouw zwemwater
Op warme dagen zorgt zwemmen voor verkoeling. Niet iedereen kiest dan voor een officiële recreatieplas. Sommigen duiken in een rivier, kanaal of plas dicht bij huis. Maar hoe schoon is dat water eigenlijk? Wij namen de proef op de som en lieten een laboratorium uitzoeken waar je eigenlijk in zwemt.