Coronacrisis brengt schonere lucht in ons land
UTRECHT/DE BILT - De uitbraak van het coronavirus zorgt voor schonere lucht in Nederland. Dat zeggen KNMI en RIVM.
Minder auto’s op de weg, een enorme daling van het vliegverkeer en de scheepvaart en fabrieken die minder produceren. De economische impact van de coronacrisis is enorm, maar het milieu en met name de luchtkwaliteit varen er wel bij: minder uitstoot van kooldioxide, stikstofdioxide en fijnstof. Dat werd eerder al duidelijk in China.
Volgens RIVM-onderzoeker Joost Wesseling, gespecialiseerd in vooral de luchtkwaliteit, is de conclusie dat de lucht ook in Nederland schoner wordt, veilig te trekken. „Minder activiteit geeft een lagere uitstoot van vervuilende stoffen”, zegt hij. Al plaatst hij wel kanttekeningen bij de plaatjes die bijvoorbeeld via sociale media verspreid worden van satellietmetingen door het Nederlandse Tropomi-instrument.
In China zagen we een daling van de concentraties van ongeveer 35 procent ten opzichte van 2019
40 procent lager
Dat instrument meet dagelijks wereldwijd de concentraties van vervuilende stoffen. Eerder al gingen de beelden rond van de daling van stikstofdioxide (NO2) in China, recent kwamen daar de beelden van Noord-Italië bij. Ze werden gepost door onder anderen onderzoeker Henk Eskes van het KNMI.
„In China zagen we een daling van de concentraties van ongeveer 35 procent ten opzichte van 2019. Voor individuele steden liep dit op tot 50-60 procent”, zegt Eskes. „In Milaan is de concentratie NO2 in eind februari en maart ongeveer 40 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar.”
Van dag tot dag grote verschillen
Hij verwacht dat Tropomi de komende weken hetzelfde effect zal meten in Nederland. „Stikstofdioxide blijft maar even in de lucht, dus je ziet snel welke effecten een vermindering van de uitstoot geeft. Wat je vandaag uitstoot is morgen alweer weg.”
Zijn collega Wesseling van het RIVM nuanceert het idee dat via de satellietmetingen nu al onderbouwde conclusies te trekken zijn. „Ook bij Tropomi zie je van dag tot dag grote verschillen. De luchtkwaliteit is van veel factoren afhankelijk, zoals de windrichting, hoe hard het waait en wat bijvoorbeeld de kwaliteit is van de lucht die wordt aangevoerd. Het is lastig nu al te zeggen of die plaatjes representatief zijn.”
Combineren met weermodellen
Eskes is het daarmee eens. „Concentraties NO2 in de lucht zijn sterk variabel. Dat maakt interpretatie van de beelden complex.” Volgens Wesseling en Eskes is het daarom nodig om over een langere tijd metingen te doen en de gegevens te combineren met weermodellen.
„Maar”, zegt Eskes nu al: „De gemeten afname is zo groot dat het niet grotendeels aan het weer is toe te schrijven. We hebben analyses gedaan van concentraties voor en na het ingaan van de maatregelen en zien een sprong op het moment dat de maatregelen van kracht worden. Verder hebben we vergeleken met 2019 en andere jaren, middelen we over langere periodes en kijken we naar de ruimtelijke consistentie. Hieruit komt wel degelijk een duidelijke boodschap uit naar voren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Gedraai met subsidie op houtkachels leidt tot gevaarlijke situaties
Het kabinet heeft jarenlang houtkachels gesubsidieerd, terwijl bekend was dat die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van omwonenden. De wil om de klimaatdoelen te halen woog echter zwaarder. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMVideo
Aanpak stinkende bedrijven rammelt: ‘Door kadaverlucht in de tuin hebben we wel eens feestjes afgezegd’
Omwonenden van stinkende fabrieken worden onvoldoende beschermd. De methodes om de hinder vast te stellen zijn niet goed genoeg. Bovendien mag het ene bedrijf meer geur veroorzaken dan het andere. -
PREMIUM
Lucht in huis vaak ongezond, blijkt uit groot onderzoek van TNO
De lucht in woningen is vaak ongezond, zo blijkt uit praktijkonderzoek van TNO, dat in het najaar wordt gepubliceerd. Volgens TNO-onderzoeker Piet Jacobs moet luchtkwaliteit in woningen meer aandacht krijgen. Bijvoorbeeld door het aanpassen van de bouwregels.
-
video
Leasebedrijven incasseren miljoenen aan belastinggeld door oude diesels aan het buitenland te verkopen
Oude, vervuilende auto’s gaan massaal naar het buitenland, vooral Oost-Europa. Tweedehands diesels zijn in Nederland bijna niet meer te verkopen. De export kost de schatkist honderden miljoenen, blijkt uit onderzoek van deze site. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Onnodig veel gevaarlijke stoffen in rivieren: lozingsvergunningen flink verouderd
De meest gevaarlijke stoffen voor mens en milieu belanden door achterstanden bij Rijkswaterstaat nog onnodig veel in onze rivieren. Veel bedrijven kunnen deze stoffen lozen op basis van verouderde vergunningen.