Pelletkachel, gekregen via producent Nordic Fire. Vrij van rechten.
Volledig scherm
PREMIUM
Pelletkachel, gekregen via producent Nordic Fire. Vrij van rechten. © JenkoAtaman - stock.adobe.com

Eerst wel en nu toch niet zo duurzaam: gejojo met de pelletkachel

De pelletkachel was een gesubsidieerd alternatief voor gas om de uitstoot van CO2 tegen te gaan, maar werd een toestel dat je niet zou moeten willen, omdat het slecht is voor de luchtkwaliteit. Een reconstructie van een opmerkelijke draai van het kabinet. 

Louis Rodenstein, bij zijn pelletketel.
Volledig scherm
Louis Rodenstein, bij zijn pelletketel. © archieffoto Lenneke Lingmont

Of hij het echt zeker wist, had de kachelverkoper nog aan Louis Rodenstein gevraagd. Een op hout gestookte cv-ketel à 25.000 euro voor een woonhuis had hij nog niet eerder verkocht. Ja, hij wist het zeker. Want: we moeten toch van het gas af, klinkt het steeds?

Vanwege de aardbevingen in Groningen, vanwege de uitstoot van broeikasgassen. Rodenstein, leraar maatschappijleer en levensbeschouwing, wilde daarom iets doen toen hij drie jaar geleden met zijn gezin verhuisde. 

,,Uiteindelijk bleek dit de enige echte oplossing”, vertelt hij in de kelder van zijn woning in Almelo. Hij staat naast een biomassaketel, die gecombineerd met een zonneboiler zorgt voor de verwarming en warm water in keuken en douche. Brandstof hiervoor zijn pellets, kleine blokjes geperst hout.

Het was een forse investering (‘de subsidie van 7000 euro was daarom mooi meegenomen’), maar Rodenstein is zeer tevreden. ,,De verbranding gebeurt geheel automatisch. Het rendement is daardoor hoog. De uitstoot van fijnstof is nihil. Ruiken doe je hem buiten niet.”

Goede daad of niet?

Last van vieze lucht? Laat het ons weten
Maakt u zich weleens zorgen om de lucht die u inademt in en om uw huis? Of zit u regelmatig in de stank van anderen? Doet u dan hier een melding op de peiling van Het Schone Oosten, de onderzoeksredactie van De Gelderlander, de Stentor en Twentsche Courant Tubantia.

Het Schone Oosten is opgericht met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dit team doet onderzoek naar de leefomgeving van inwoners van Oost-Nederland.

Reactie of tip? Mail naar hetschoneoosten@dpgmedia.nl of app naar 06-25008597.

Had hij toch maar mooi een goede daad gedaan. Of toch niet? Sinds begin dit jaar staat Rodenstein te boek als luchtvervuiler, althans zo ervaart hij dat zelf. Want de subsidie op biomassaketels en pelletkachels is vervroegd afgeschaft. Omdat deze toestellen door de uitstoot van fijnstof en andere schadelijke stoffen de gezondheid van burgers kunnen schaden. 

De afschaffing is een van de maatregelen in het Schone Lucht Akkoord, dat kabinet, provincies en gemeenten begin dit jaar tekenden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Rodenstein is verbaasd. ,,Ik dacht juist heel duurzaam bezig te zijn. Ik kreeg niet voor niets subsidie. Nu voel ik me bedonderd.”  

Van een gesubsidieerd alternatief voor gas om de uitstoot van CO2 tegen te gaan, tot een toestel dat je eigenlijk niet zou moeten willen, omdat het slecht is voor de luchtkwaliteit. Een opmerkelijke draai van het kabinet in een paar jaar tijd. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Quote

Dankzij ons is er een doorbraak gekomen voor meer windmolens op zee. Die worden nu zonder subsidie gebouwd

Joris Thijssen, directeur Greenpeace