Kamer eist opheldering over giflozingen op basis van oude vergunningen
Verschillende Kamerleden willen uitleg van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat over schadelijke stoffen die veel bedrijven langs rivieren op het oppervlaktewater kunnen lozen op basis van verouderde vergunningen.
Kamerleden Suzanne Kröger (GroenLinks), Cem Laçin (SP), Corrie van Brink (50PLUS) en Eva van Esch (Partij voor de Dieren) hebben gezamenlijk Kamervragen gesteld naar aanleiding van berichtgeving van Het Schone Oosten, de onderzoeksredactie van de Stentor, de Gelderlander en Tubantia, over zogeheten zeer zorgwekkende stoffen.
Zwarte lijst
Rijkswaterstaat heeft de zaken niet op orde, dat moet zo snel mogelijk worden opgelost
Voor deze categorie stoffen bestaat sinds 2016 een zwarte lijst, onder meer omdat veel van deze stoffen kankerverwekkend kunnen zijn. In de praktijk betekent dit dat dergelijke stoffen alleen mogen worden geloosd onder strenge, in 2016 aangescherpte voorwaarden. Die strengere voorwaarden gelden niet voor alle bedrijven, omdat veel watervergunningen sinds de invoering van dit nieuwe beleid niet zijn aangepast. Rijkswaterstaat zegt dat dit komt omdat hier ‘minder prioriteit’ aan is gegeven.
De Kamerleden noemen het ‘zeer zorgelijk’ dat op deze wijze milieuvervuiling plaatsvindt, omdat Rijkswaterstaat een capaciteitsprobleem heeft. Zij willen onder andere weten wat de staatssecretaris gaat doen om de vergunningscapaciteit bij Rijkswaterstaat zo snel mogelijk op te schroeven en willen een verklaring voor het feit dat Rijkswaterstaat de watervergunningen de afgelopen jaren minder prioriteit heeft gegeven.
Niet op orde
,,Rijkswaterstaat heeft de zaken niet op orde, dat moet zo snel mogelijk worden opgelost”, zegt SP-Kamerlid Cem Laçin. ,,Alleen dan kunnen vergunningen worden herzien en kunnen bedrijven die onze leefomgeving vervuilen worden aangepakt. Ons milieu en gezondheid moeten boven winsten van vervuilende bedrijven staan.”
Uit een vorig jaar opgesteld adviesrapport blijkt dat het actualiseren van de vergunningen een enorme opgave zal zijn. Het aanpassen van al deze lozingsvergunningen zou volgens het rapport, dat in bezit is van Het Schone Oosten en niet is gedeeld met de Tweede Kamer, jarenlang duren en miljoenen euro’s kosten. De Kamerleden hebben dit rapport nu opgevraagd bij de staatssecretaris.
Rijkswaterstaat liet eerder weten dat uit onderzoek is gebleken dat er geen sprake is van lozingen met grote milieurisico’s waarbij meteen moet worden ingegrepen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Column
Donderdag komt mijn elektrische auto en dus ben ik nu naarstig op zoek naar een MSP. Een wát?
Terwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
TNO: in bijna helft woningen te veel fijnstof
DEVENTER - In bijna 50% van de woningen is geregeld meer fijnstof aanwezig dan gezond wordt geacht. Dat concludeert TNO op basis van een groot onderzoek, waarover Het Schone Oosten eerder dit jaar al schreef. -
PREMIUM
Minister verslikt zich weer in stikstofmaatregel: opkopen varkensbedrijven levert veel minder op
Het opkopen van varkenshouderijen levert veel minder stikstofwinst op dan landbouwminister Carola Schouten verwacht. Dat komt door verkeerde uitgangspunten in de berekening en omdat veel minder boeren meedoen. Daardoor kunnen projecten voor nieuwe huizen en wegen in de problemen komen. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUM
Lucht in huis vaak ongezond, blijkt uit groot onderzoek van TNO
De lucht in woningen is vaak ongezond, zo blijkt uit praktijkonderzoek van TNO, dat in het najaar wordt gepubliceerd. Volgens TNO-onderzoeker Piet Jacobs moet luchtkwaliteit in woningen meer aandacht krijgen. Bijvoorbeeld door het aanpassen van de bouwregels. -
PREMIUM
Oost-Nederland is dé dumpplek van vieze grond en vervuild slib, en de weerstand ertegen groeit
Ondanks toenemende kritiek worden de komende tijd twintig diepe plassen in Oost-Nederland gevuld met in totaal miljoenen kubieke meters vervuilde grond en slib. Daarmee neemt onze regio bijna de helft van alle plekken waar vieze bagger gestort mag worden voor haar rekening.