Kan een Oldenzaalse houtstookzaak het leven veranderen van de houtrookslachtoffers?
DEN HAAG - Gaan de protesten van de familie Kuipers uit Oldenzaal het leven veranderen van de mensen die slachtoffer zijn van houtrook? Bij de Raad van State betoogt de advocaat van de familie woensdagmorgen dat het tijd is voor nieuwe toepassing van wet- en regelgeving.
In de zaal zitten woensdagmorgen maar liefst drie staatsraden om de Oldenzaalse houtstookzaak te beoordelen. De Raad van State wekt daarmee op zijn minst de indruk dat ze het een zaak van gewicht vindt.
In stilte kijken de drie vijf minuten naar een rokende schoorsteen. Het is de schoorsteen van de overbuurman van Anne-Marie Kuipers. Zij zette een filmpje in elkaar van de momenten dat vanuit de pijp op het dak van het huis een grijze of zwarte walm richting de woning van haar gezin waait.
Optreden?
Zij en haar buurman Arie Roeleveld zeggen dat zijzelf en hun gezinsleden hinder hebben van de rook. Dikke dossiers hebben de staatsraden inmiddels bestudeerd, maar er is deze morgen feitelijk slechts één vraag die op tafel ligt: moet de gemeente Oldenzaal optreden tegen de buurman, omdat hij ‘voor de omgeving hinderlijke of schadelijke wijze rook, roet, walm of stof verspreidt’?
Zo staat het letterlijk in het bouwbesluit, maar het is voor gemeenten, rechtbanken én de Raad van State tot nu toe onmogelijk gebleken te definiëren wat ‘hinder’ eigenlijk is. Laat staan dat bewezen kan worden dat die hinder afkomstig is van de kachel van de buurman.
Niet smoren
Wat dat laatste betreft: de buurman van Kuipers betoogt dat hij zich altijd keurig aan de regels houdt én aan de adviezen die gelden voor houtstokers. Dus niet stoken bij mist, bij te weinig wind, droog hout gebruiken en niet ‘smoren’: een werkwijze om het vuur in de kachel te houden, zonder dat de temperatuur te hoog oploopt en maar waarbij veel rook bij ontstaat.
Het filmpje van Anne-Marie Kuipers wekt echter op zijn minst twijfel over het stookgedrag van de buurman. Maar de toezichthouder van de gemeente Oldenzaal zegt ‘naar eer en geweten controles te hebben uitgevoerd’. „En ik heb geen hinder of last kunnen constateren”, reageert hij.
Dode letter
„Maar er is bij de toezichthouder, hoe goed hij ook zijn werk doet, niet bepaald sprake van een ‘gecertificeerde neus’”, signaleert advocate Bibi Krot van de familie Kuipers. Waarmee ze aangeeft dat ‘hinder’ niet zomaar door één persoon op een bepaald moment geconstateerd kan worden. Het probleem is dat er geen norm bestaat voor de in het bouwbesluit genoemde ‘hinder’. En dus zien gemeenten geen kans daarop te handhaven. „Het artikel in het bouwbesluit is daarmee een ‘dode letter’”, zegt Krol.
Vandaar dat zij de Raad van State vraagt aansluiting te zoeken bij de geurnormen die de provincie Overijssel hanteert voor de industrie. Er zijn namelijk in Overijssel wél normen vastgesteld voor de geurhinder die omwonenden van industriële bedrijven mogen ondervinden. „Dus waarom dan niet voor omwonenden van iemand die hout stookt?”, zo vragen Kuipers en Roeleveld zich af.
De Raad van State doet over zes weken uitspraak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Minister verslikt zich weer in stikstofmaatregel: opkopen varkensbedrijven levert veel minder op
Het opkopen van varkenshouderijen levert veel minder stikstofwinst op dan landbouwminister Carola Schouten verwacht. Dat komt door verkeerde uitgangspunten in de berekening en omdat veel minder boeren meedoen. Daardoor kunnen projecten voor nieuwe huizen en wegen in de problemen komen. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Column
Donderdag komt mijn elektrische auto en dus ben ik nu naarstig op zoek naar een MSP. Een wát?
Terwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column. -
PREMIUM
Longfonds: Nederlanders krijgen meeste fijnstof binnen in gebouwen
AMERSFOORT - Negentig procent van de fijnstof die een gemiddelde Nederlander inademt, krijgt hij binnen wanneer hij in een gebouw is. En tachtig procent daarvan krijgt hij binnen in zijn eigen woning. Dat zegt het Longfonds. „Er is daarom meer bewustzijn nodig voor het belang van schone lucht, zowel binnen als buiten”, aldus de organisatie. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
-
-
PREMIUMHet schone oosten
Op zoek naar een betaalbare elektrische auto: ‘Heb ik mezelf in de voet geschoten?’
Net als veel andere Nederlanders overwoog verslaggever Leo van Raaij over te stappen op een elektrische auto. Helemaal nu er subsidie op te krijgen is. Lukt het hem iets betaalbaars te vinden? -
Grazers moeten weg uit vervuilde uiterwaarden, stelt SP: ‘Onverantwoord voor de dieren’
NIJMEGEN - Op vervuilde grond in de uiterwaarden van de grote rivieren in Gelderland moeten geen dieren meer grazen. De provincie moet hierover afspraken maken met de beheerders. Dat vindt de Gelderse SP.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer