Mijn zoektocht naar een betaalbare elektrische auto is mislukt. Of toch niet…?
ColumnTerwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column.
Delen per e-mail
Net als het gros van de Nederlanders heb ik geen 30.000 tot 40.000 euro in een ouwe sok onder het bed liggen, om een elektrische auto aan te schaffen. En als ik het had, zou ik het nu niet in een auto stoppen. Ik volg de visie dat een auto kopen zo ongeveer de slechtste investering is, die je kunt doen.
Maar ja, mijn echtgenote kwam zojuist thuis, na een ritje met mijn auto, met de boodschap: er komt weer zo’n zwarte wolk uit je uitlaat. Anderhalf jaar geleden was zo’n wolk de opmaat voor een reparatie van bijna 1.500 euro.
De boodschap van mijn lief komt zo ongeveer halverwege het jaar dat ik heb uitgetrokken voor mijn zoektocht naar een betaalbare elektrische auto. En net op het moment dat ik tot de conclusie kom dat mijn queeste naar een ‘out of the pocket’ betaalbare elektrische auto inderdaad een onhaalbare missie is.
Ja, ik weet dat de Skoda Citigo-e/Seat Mii Electric/Volkswagen e-Up (het zijn identieke auto’s) iets onder de 25.000 euro kosten, maar ook dat zit niet in mijn sok. Bovendien zijn het qua omvang geen gelijkwaardige vervangers van wat onze gezinsauto moet worden. Missie mislukt?
Nou nee. De reddingsboei die mijn voornemen toch nog drijvend houdt, heet private lease. In plaats van een enorm bedrag in één keer, betaal je per maand. Je wordt geen eigenaar van de auto, dus je betaalt geen afschrijvingskosten, motorrijtuigenbelasting, onderhoud, reparaties en verzekering. Dat zit allemaal in het maandbedrag. Hoe hoog dat maandbedrag kan zijn, heb ik voor mijzelf al een keer uitgerekend. Ik telde op wat ik elke maand betaal aan mijn stinkende diesel en surf nu al een paar weken funshoppend over het internet, op zoek naar de passende elektrische auto.
Helaas, voor zo’n 300 euro per maand – ja, dat heb ik de afgelopen 2 jaar elke maand uitgegeven aan mijn auto – kom ik nog niet veel verder dan een Smart EQ forfour met een actieradius van circa 100 kilometer.
En toen kwam Stientje van Veldhoven met haar subsidie van 4.000 euro die – o, hoe wijs – ook voor private lease geldt. Bij een contract van 4 jaar is dat zo’n 83 euro per maand. Maar ja, voor maandelijks ruim 350 euro zit ik nog steeds maar in een Skoda Citigo-e, Seat Mii Electric of Volkswagen e-Up. Ik rij dan geheel budgettair neutraal in een nieuwe, maar te kleine auto.
Maar ik heb nu wat gevonden… Een fabrikant die de premie van Stientje verdubbelt! Ergo: zijn luxueuze elektrische bolide kost nu net zo veel als de Up/Citigo/Mii vorige maand kostte (zonder de subsidie dus). Zit ik nog wel met de actieradius, die nog niet je van het is. Iets waar mijn echtgenote zich helemaal niet druk over maakt, dus een proefrit is inmiddels gepland… Maar wat ik inmiddels ook heb geleerd: wachten loont...
Reageren op deze column? Mail naar Leo
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Minister verslikt zich weer in stikstofmaatregel: opkopen varkensbedrijven levert veel minder op
Het opkopen van varkenshouderijen levert veel minder stikstofwinst op dan landbouwminister Carola Schouten verwacht. Dat komt door verkeerde uitgangspunten in de berekening en omdat veel minder boeren meedoen. Daardoor kunnen projecten voor nieuwe huizen en wegen in de problemen komen. -
PREMIUMHet Schone Oosten
Op veel meer plekken blijkt rivierengebied vervuild: risico op gif in vlees van wilde grazers
Het aantal plekken in het rivierengebied dat vervuild is met de giftige stof dioxine is groter dan gedacht. Dat blijkt uit grondmonsters die milieu-onderzoeker Jelmer Buijs recent heeft genomen in de uiterwaarden van verschillende rivieren. Ook paarden in natuurgebied de Oostvaardersplassen hebben te hoge waardes. -
PREMIUMhet schone oosten
Slagerij van horecagroothandel gaat zelf vlees testen op dioxine: ‘Hopelijk is er snel meer duidelijk’
Slagerij Kaldenberg in Vuren, die 'natuurvlees’ levert voor 35 winkels van horecagroothandel Sligro, gaat met spoed vlees testen op de giftige stof dioxine. Aanleiding is de vondst van te hoge dioxinewaarden in runderen die langs uiterwaarden van de Waal grazen. Politici zijn verontwaardigd over de vondst van gif in natuurvlees. -
Opnieuw geblunder met stikstofcijfers wekt grote verbazing: ‘Schouten heeft heel groot probleem nu’
NIJMEGEN/MAURIK - Dat het opkopen van varkensbedrijven veel minder stikstofwinst oplevert dan gedacht, komt landbouwminister Carola Schouten op veel kritiek te staan. -
Column
Wat te doen met mijn oude diesel: slopen of verkopen?
Terwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column.
-
VIDEO
Om het zwerfafval in niemandsland maakt niemand zich druk
-
PREMIUM
Eerst wel en nu toch niet zo duurzaam: gejojo met de pelletkachel
De pelletkachel was een gesubsidieerd alternatief voor gas om de uitstoot van CO2 tegen te gaan, maar werd een toestel dat je niet zou moeten willen, omdat het slecht is voor de luchtkwaliteit. Een reconstructie van een opmerkelijke draai van het kabinet. -
PREMIUM
Ons ‘vlees’ graast op giftige grond: ‘Je neemt daarmee wel bewust een risico’
0 reacties