Nederlandse lucht klaart op door corona
DE BILT - Zoals het KNMI vorige week al voorspelde, tonen satellietmetingen aan dat de lucht boven Nederland door de coronamatregelen een stuk schoner is geworden. Het KNMI kan het nu ook laten zien door metingen in februari 2019 te vergelijken met maart 2020.
Uit de metingen blijkt dat na het invoeren van de coronamaatregelen, de concentratie van vervuilende stoffen tussen de 20 en 60 procent is afgenomen. Dat is een ruime onzekerheidsmarge, omdat de resultaten nog niet zijn gecombineerd met metingen aan de grond en met rekenmodellen voor het weer en de chemie in de atmosfeer.
Uitstoot schadelijke stoffen
Desondanks is het volgens het KNMI zeker dat de lucht nu schoner is. „De corona-maatregelen leiden tot een sterke vermindering van bijvoorbeeld wegverkeer, vliegverkeer en industriële activiteiten. Daardoor is er tijdelijk minder uitstoot van schadelijke stoffen, zoals koolstofdioxide en stikstofdioxide”, aldus onderzoeker Henk Eskes op de website van het KNMI.
Onbewolkt weer
Om goed te vergelijken met vorig jaar is gekeken naar een week in februari, toen het net als de afgelopen week grotendeels onbewolkt was in Noordwest-Europa met ook een wind uit het zuidoosten. Bijkomend voordeel van het onbewolkte weer was dat de satelliet extra veel metingen kon verrichten. Het Nederlandse satellietinstrument Tropomi kan namelijk niet door wolken heen kijken.
Eerder werd al een sterke afname in luchtvervuiling boven China en Noord-Italië gemeten.Ook in Parijs, Rome en Madrid is dit vastgesteld. Vergelijkbare afnames werden recent door de European Environment Agency gerapporteerd voor steden in Europa op basis van grondmetingen van stikstofdioxide (NO2).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Het Schone Oosten
Houtstokers zijn klagen zat en komen met een petitie
EDE/DEVENTER – Met een petitie als tegengeluid reageert stichting De Groene Stoker op ‘vele loze kreten’ tegen houtstook. Daarmee wil de stichting Haagse politici in januari duidelijk maken dat er veel mensen zijn die plezier beleven aan het stoken van een vuurtje. -
Het Schone Oosten
Inperken gebruik omstreden middel glyfosaat is goed mogelijk: D66 pleit voor directe maatregelen
DEVENTER – Minister Schouten van Landbouw kan het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen met de stof glyfosaat, zoals Roundup, fors inperken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit. Met dit rapport in handen roept D66 in de Tweede Kamer het kabinet op om het gebruik van glyfosaat per direct in te perken. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
PREMIUMHet Schone Oosten
Op veel meer plekken blijkt rivierengebied vervuild: risico op gif in vlees van wilde grazers
-
-
-
PREMIUMVideo
Aanpak stinkende bedrijven rammelt: ‘Door kadaverlucht in de tuin hebben we wel eens feestjes afgezegd’
Omwonenden van stinkende fabrieken worden onvoldoende beschermd. De methodes om de hinder vast te stellen zijn niet goed genoeg. Bovendien mag het ene bedrijf meer geur veroorzaken dan het andere. -
PREMIUM
Waarom Overijsselse piekbelasters zich niet laten uitkopen
ENSCHEDE/ZWOLLE – Ook in Overijssel zijn tientallen ‘piekbelasters’, boeren die meer dan gemiddeld de omgeving vervuilen. Maar uitkopen gaat niet of nauwelijks iets opleveren. Om drie redenen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer