Onnodig veel gevaarlijke stoffen in rivieren: lozingsvergunningen flink verouderd
De meest gevaarlijke stoffen voor mens en milieu belanden door achterstanden bij Rijkswaterstaat nog onnodig veel in onze rivieren. Veel bedrijven kunnen deze stoffen lozen op basis van verouderde vergunningen.
Dat blijkt uit onderzoek van Het Schone Oosten, de onderzoeksredactie van de Stentor, de Gelderlander en Tubantia.
Het gaat om zogeheten zeer zorgwekkende stoffen, zoals benzeen, lood of vinylchloride. Voor deze categorie stoffen bestaat sinds 2016 een zwarte lijst, onder meer omdat veel van deze stoffen kankerverwekkend kunnen zijn. In de praktijk betekent dat dit soort stoffen alleen geloosd mogen worden onder strenge, in 2016 aangescherpte voorwaarden.
Alternatieve stoffen
Die strengere voorwaarden gelden nog lang niet voor alle bedrijven, omdat veel vergunningen sinds de invoering van dit nieuwe beleid niet zijn aangepast. Zo hoeven bedrijven met oudere vergunningen niet verplicht op zoek naar het gebruik van alternatieve stoffen die minder schadelijk zijn, waar dit wel geldt voor bedrijven met recent afgegeven vergunningen.
Kabinetsbeleid is er juist op gericht deze categorie gevaarlijke stoffen uit het milieu te weren. Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) zei daarom eerder dat voor zeer zorgwekkende stoffen de kraan zoveel mogelijk moet worden dichtgedraaid.
Rijkswaterstaat geeft toe dat als alle lozingsvergunningen worden geactualiseerd, er minder van dit soort gevaarlijke stoffen in het water terecht zouden komen. Hoeveel minder dit zou zijn, is volgens Rijkswaterstaat ‘niet te zeggen’.
Drinkwater
Vewin, de branchevereniging van Nederlandse drinkwaterbedrijven, vindt dat Rijkswaterstaat desondanks zo snel mogelijk de lozingsvergunningen opnieuw moet beoordelen. ,,Industriële stoffen uit lozingen vormen een bedreiging voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Daar wordt drinkwater uit gewonnen. Het is daarom van belang dat Rijkswaterstaat alle vergunningen tegen het licht houdt”, zegt Vewin-woordvoerder Patricia van der Linden.
Dat de vergunningen nog niet zijn aangepast, komt omdat Rijkswaterstaat dit de afgelopen jaren ‘minder prioriteit’ heeft gegeven. ,,Het is wel wenselijk om dit beleid in alle vergunningen op te nemen”, zegt Rijkswaterstaat-woordvoerder Yvonne Fernhaut. ,,Daarom gaan we hier zo snel mogelijk mee aan de slag.”
Uit een vorig jaar opgesteld adviesrapport blijkt dat het actualiseren van de vergunningen een enorme opgave zal zijn. Het aanpassen van al deze lozingsvergunningen zou volgens het rapport, dat in bezit is van Het Schone Oosten en niet is gedeeld met de Tweede Kamer, jarenlang duren en miljoenen euro’s kosten. Hoe Rijkswaterstaat dit gaat doen, moet Rijkswaterstaat nog bekendmaken. Er zijn hier verschillende scenario’s voor uitgedacht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVideo
Aanpak stinkende bedrijven rammelt: ‘Door kadaverlucht in de tuin hebben we wel eens feestjes afgezegd’
Omwonenden van stinkende fabrieken worden onvoldoende beschermd. De methodes om de hinder vast te stellen zijn niet goed genoeg. Bovendien mag het ene bedrijf meer geur veroorzaken dan het andere. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
Longfonds: Nederlanders krijgen meeste fijnstof binnen in gebouwen
AMERSFOORT - Negentig procent van de fijnstof die een gemiddelde Nederlander inademt, krijgt hij binnen wanneer hij in een gebouw is. En tachtig procent daarvan krijgt hij binnen in zijn eigen woning. Dat zegt het Longfonds. „Er is daarom meer bewustzijn nodig voor het belang van schone lucht, zowel binnen als buiten”, aldus de organisatie. -
PREMIUM
Ons ‘vlees’ graast op giftige grond: ‘Je neemt daarmee wel bewust een risico’
Oude vuilstorten, gif in rivierbodems, verontreinigd slib in zandgaten en nu ook nog te veel dioxines in runderen. De eens zo vruchtbare uiterwaarden van de grote rivieren zijn veranderd in plekken vol viezigheid. Hoe slim is het dan om daar dieren te laten grazen? En die vervolgens ook nog op te eten? -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUM
Onze vieze diesels gaan nu massaal de grens over en dat kost de schatkist miljoenen: ‘I come to Holland wednesday!’
DEVENTER - Oude, vervuilende auto’s gaan massaal naar het buitenland, vooral Oost-Europa. Tweedehands diesels zijn in Nederland bijna niet meer te verkopen. De export kost de schatkist honderden miljoenen, blijkt uit onderzoek van deze krant. -
-
-
PREMIUM
Afvaldeskundigen over nascheiden: bezint eer ge begint
ENSCHEDE - De complete Twentse afvalbranche én de landelijke koepel waarschuwen Twentse bestuurders geen onbezonnen besluit te nemen over het eventueel overschakelen op nascheiden van restafval. „Het gaat juist heel goed in Twente.” -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer