‘Pesticiden? Het kan echt ook zonder’, laat boer John Arink uit Lievelde zien

LIEVELDE - Het kan ook anders, vindt biologisch boer John Arink (51) uit Lievelde. Omstreeks 1991 ‘zag hij het licht’. Hij ziet true pricing als de toekomst: prijzen waarin de milieuschade al is verrekend, zodat biologisch boeren kan concurreren met traditioneel boeren. Oftewel: it’s the economy, stupid!

 1. De vervuiler betaalt? Vergeet het maar! Veroorzakers ontspringen in Oost-Nederland vaak de dans
  PREMIUM
  VIDEO | het schone oosten

  De vervuiler betaalt? Vergeet het maar! Veroorza­kers ontsprin­gen in Oost-Nederland vaak de dans

  ALMELO - Vergeet het principe ‘de vervuiler betaalt’, dat de overheid zo bepleit. Althans waar het gaat om bedrijven. Vervuilers en eigenaren van vieze grond zouden 75 procent van de opruimkosten moeten betalen, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. Een verhaal over knellende wetgeving, ambitieuze gemeenten, slappe knieën en slimmere bedrijven.
 2. Bewoners in de ‘houtgreep’: de kachel als splijtzwam in een keurige straat
  PREMIUM
  Meetonderzoek Het Schone Oosten

  Bewoners in de ‘houtgreep’: de kachel als splijtzwam in een keurige straat

  In veel buurten hebben bewoners last van rook uit houtkachels en van vuurkorven, nog meer nu we in coronatijd veel thuis zitten. Hoe groot is de overlast echt? En hoe los je het op? Verslag uit zo’n verdeeld buurtje in Dieren. Waar houtstokers en klagers daarover in gewapende vrede leven. De ergernissen lopen er op. Net als de luchtvervuiling, blijkt uit eigen metingen van deze krant.