Volledig scherm
Drinkwaterbedrijf Vitens gaat het drinkwaterleidingnetwerk onderzoeken op de aanwezigheid van oude loden leidingen. © ANP XTRA

Vitens gaat eigen drinkwaterleidingen onderzoeken op lood

Nu bekend is dat lood in drinkwater veel schadelijker kan zijn dan gedacht, gaat Vitens het eigen waterleidingnetwerk onderzoeken. Verwacht wordt dat hier en daar nog oude leidingen van lood in de grond zitten.

Waterbedrijf Vitens gaat het eigen netwerk van drinkwaterleidingen controleren op de aanwezigheid van oude loden waterleidingen. Een projectteam brengt in kaart waar nog loden aansluitleidingen aanwezig kunnen zijn. Het is de bedoeling dat deze oude leidingen, die gezondheidsrisico’s met zich mee brengen, zo snel mogelijk worden vervangen.

Restanten

Volgens Vitens gaat het om ‘restanten’ die bij eerdere saneringswerkzaamheden om uiteenlopende redenen niet zijn aangepakt. Hoeveel loden leidingen er precies zijn, is volgens het waterbedrijf nu nog niet te zeggen.

,,Onze hoofdleiding is volledig loodvrij, maar als het gaat om de aansluitleidingen dan zitten daar mogelijk nog oude leidingen of stukjes van lood tussen. Zodra we die locaties in beeld hebben, gaan we meteen over tot sanering”, zegt Cornelis Vlot, woordvoerder van het drinkwaterbedrijf.

Aanleiding voor het onderzoek door Vitens zijn nieuwe inzichten over de aanwezigheid van lood in drinkwater. De Gezondheidsraad maakte afgelopen november bekend dat er sterke aanwijzingen zijn dat een lage concentratie lood in het drinkwater schadelijker is dan eerder altijd werd gedacht. Lood kan bij jonge kinderen leiden tot een lager IQ en kan bij volwassenen het risico vergroten op onder andere hart- en vaataandoeningen. Vlot: ,,We weten door deze nieuwe inzichten dat echt elke microgram lood telt.”

Quote

Zodra we die locaties in beeld hebben, gaan we meteen over tot sanering

Cornelis Vlot, Vitens

Blijven liggen

Hoe lang het onderzoek van Vitens gaat duren, is volgens woordvoerder Vlot nog niet te zeggen. Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland en beheert en onderhoudt zo’n 49.600 kilometer aan waterleiding in vijf provincies. Volgens Vlot gaat het hooguit om ‘fracties’ aan loden leidingen. ,,Het zijn restantjes. Bij eerdere saneringswerkzaamheden in de jaren tachtig, negentig en rond de eeuwwisseling is bijna alles van lood al vervangen. Op sommige plekken is dit blijven liggen, bijvoorbeeld omdat grondeigenaren geen toegang gaven de grond open te halen.”

Het gaat alleen om oude leidingen, omdat sinds 1960 geen loden waterleidingen meer mogen worden aangelegd. Ook in oudere huizen en gebouwen zitten mogelijk nog oude loden leidingen, waarvoor de Gezondheidsraad het advies uitbracht deze te laten vervangen. Volgens een wilde schatting zouden er in Nederland nog zo’n 100.000 tot 200.000 woningen zijn met loden leidingen binnenshuis. Voor deze leidingen binnenshuis zijn woning- en pandeigenaren zelf verantwoordelijk.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement