Volledig scherm
© Emiel Muijderman DTCT

A1 tussen Azelo en Apeldoorn gaat tien jaar lang op de schop

AZELO - De voorbereiding duurde zes jaar, maar komende maand begint het dan echt: de verbreding van de A1 tussen knooppunt Azelo en Apeldoorn-Zuid. Een traject van 50 kilometer en in beide richtingen. Kosten: ruim 400 miljoen euro. De klus neemt liefst tien jaar in beslag.

De komende twee jaar wordt eerst gewerkt aan de verbreding van de snelweg tussen Deventer-Oost en Rijssen. Daarna wordt het tracé tussen Twello en Deventer aangepakt. Vanaf 2024 volgt in fase 2 verbreding van het resterende traject: het deel tussen Rijssen en knooppunt Azelo. Uiteindelijk zullen de files dan grotendeels oplossen, verwacht Rijkswaterstaat.

Nauwelijks vertragingen

Opvallend is dat het miljoenenproject nauwelijks te maken kreeg met vertragingen als gevolg van grootschalige protesten van aanwonenden of bemoeienis door milieuorganisaties. Alleen Bathmen pleitte succesvol voor een hogere en langere geluidswal.

De grootste hinder voor weggebruikers doet zich vanaf begin juli voor, eerst tussen Deventer Oost en Bathmen, daarna tussen Holten en Rijssen. Rijkswaterstaat verwacht dan een half uur extra reistijd. Vooral in de spits zal dat tot vertragingen leiden.

Hengelo e.o.