Volledig scherm
Ilke van Schooten (l) en Lara Bieshaar (r) helpen Sharon bij het aangepast sporten in De Haverkamp in Markelo. © Annina Romita

Aangepast sporten in Markelo brengt glimlach op gezicht

MARKELO - Er wordt gesleept met matten en met andere attributen in sporthal de Haverkamp. Het is donderdagmiddag, bijna vijf uur. Lara Bieshaar van gymnastiekvereniging Markelo krijgt veel hulp van de enthousiaste, jonge sporters die sinds maart elke donderdagmiddag een uurtje les krijgen in Markelo.

De plaatselijke gymnastiekvereniging is samen met de gemeente begonnen met het aanbieden van aangepast sporten. Markelo is de eerste kern van de gemeente Hof van Twente waar dat wordt aangeboden. Gymnastiek voor mensen met een beperking, aandoening of chronische blessure die meestal niet kunnen meedoen aan het reguliere sportaanbod.

Sport én een volle hal
In Markelo bestaat de groep nu uit acht jongeren, in leeftijd variërend van 8 tot 25 jaar: "Het idee kwam van Lara”, vertelt buurtsportcoach Ilke van Schooten op de tribune in de sporthal, terwijl de deelnemers tikkertje spelen. "We beseften dat er in deze gemeente nog niks werd gedaan voor deze groep, die vaak buiten de boot valt als het gaat om beweging. In mijn rol als buurtsportcoach namens de gemeente hebben we gekeken wat we kunnen betekenen. Het is voor de jongeren een mooie manier om aan sport te doen en de sporthal kent zo minder uren die niet opgevuld worden.”

Iedereen welkom
De groep die deze donderdagmiddag in de sporthal in Markelo aanwezig is, bestaat voornamelijk uit kinderen met een verstandelijke beperking. Maar ook mensen met een fysieke aandoening, jong en oud, zijn welkom. "Er doet bijvoorbeeld een jongen mee die moet lopen met een rollator. De andere kinderen passen zich daar direct op aan. Als ze tikkertje spelen, geven ze hem bijvoorbeeld ook de kans om iemand te tikken. Ik hoor van ouders dat de kinderen nu al vroeg op de dag vragen of ze ’s avonds weer mogen sporten. Dat is fijn om te horen. En behalve de beweging is ook het sociale aspect belangrijk. Ze maken hier echt nieuwe vrienden.”

Plezier
Ondertussen zijn de eerste activiteiten begonnen. De deelnemers klimmen en klauteren. Lara Bieshaar helpt iemand bij het maken van een koprol. Wat opvalt en centraal staat, is het plezier. Het straalt van alle deelnemers af. Ilke: „Waar ik erg op let, zijn de gezichtsuitdrukkingen, de glimlach op het gezicht. De kinderen kenden elkaar nog niet, maar er heeft zich in de afgelopen twee maanden echt een groepje gevormd.”

'Bult zand'
"Het zou geweldig zijn als we hier op termijn ook mensen uit Goor, Diepenheim en omliggende gemeentes kunnen verwelkomen ”, zegt Ilke. "Daar zijn we dan ook druk mee bezig via de instanties die we in de gemeente hebben. Toch merk je dat er nog een drempel is om die ‘bult zand tussen Goor en Markelo’ over te moeten. Maar ik kan het echt aanraden. De begeleiders van GV Markelo gaan geweldig met de kinderen om, hebben daar voor gestudeerd. Sommige kinderen zijn talenten die zo met echte turners meekunnen.”

Meer informatie over het aangepast sporten in Markelo is te verkrijgen via de GV Markelo en bij Lara Bieshaar (info@gvmarkelo.nl). Het aangepast sporten wordt elke donderdag van 17.00 uur tot 18.00 uur gehouden.

Hengelo e.o.