Volledig scherm
© Annina Romita

ABZ Diervoeding in Markelo mag alsnog uitbreiden

MARKELO - De gemeente Hof van Twente gaat de vergunning zodanig wijzigen dat de uitbreiding van veevoederfabrikant ABZ Diervoeding in Markelo alsnog haar beslag kan krijgen.

De 'nieuwe' (veranderings)vergunning ligt momenteel ter inzage. Tot donderdag 8 september kunnen er bezwaren, officieel zienswijzen geheten, worden ingediend. Een woordvoerder van de gemeente vertelde gisteren dat er inmiddels een zienswijze is ingediend.

In april werd de vergunning, zoals gemeld, door de rechter vernietigd. Dat was het gevolg van een fout van de gemeente bij de in oktober 2010 verleende verguning voor de uitbreiding. In die verguning waren in het gemeentehuis ten onrechte lagere geluidswaarden voor de avond en nacht opgenomen, zodat die eerder worden overschreden. In de nieuwe vergunning staan wel de juiste geluidsnormen. De gang van zaken heeft tot fikse vertraging van de uitbreiding van ABZ Diervoeding geleid. De geluidshinder van de fabriek zal door de uitbreiding niet toenemen.

De rechtszaak van april was aangespannen door een overbuurman van ABZ Diervoeding, Ferdinand van der Zee. De Markeloër zal, zo zei hij gisteren, geen zienswijze indienen tegen de gewijzigde vergunning die nu ter inzage ligt. "Zo'n reparatie van de vergunning is moeilijk tegen te houden. Ik had niet anders verwacht dan dat de gemeente de vergunning zou wijzigen."

De vergroting van de veevoederfabriek aan de Goorseweg staat los van de maatregelen die ABZ Diervoeding momenteel treft om de huidige geluidshinder terug te dringen. Eind vorig jaar bleek uit metingen dat in de avond en de nacht de geluidsnormen worden overschreden. De diervoederfabriek maakte vervolgens een plan van aanpak om dat euvel te verhelpen. In september laat de gemeente nieuwe geluidsmetingen uitvoeren om te controleren of de geluidsnormen worden overschreden.

De PvdA-fractie noemt het 'onzorgvuldig' dat de gemeente de gewijzigde vergunning in de zomervakantie ter inzage heeft gelegd. "Door deze gang van zaken wek je enorm veel wantrouwen bij de mensen die eerder bezwaar tegen de vergunning hebben gemaakt. Wij vinden dat er in vakantieperiodes eigenlijk helemaal geen besluiten ter visie moeten worden gelegd als het om dat soort beslissingen gaat", zegt fractievoorzitter Fred Rijkens.

De PvdA vindt nog steeds dat er een onderzoek moet komen 'naar de overlast die de fabriek veroorzaakt in Markelo'. De oppositiepartij heeft een verzoek hiertoe neergelegd bij B en W, maar ze heeft nog geen reactie gekregen.

Hengelo e.o.