Het Actiecomité Buren tegen Windmolens plaatste spandoeken op de route van de Woolderesloop.
Volledig scherm
Het Actiecomité Buren tegen Windmolens plaatste spandoeken op de route van de Woolderesloop. © Actiecomité Burentegenwindmolens

Actie tegen hoge windmolens
langs snelweg bij Borne

AMBT DELDEN -  Bewoners van Landgoed Twickel voeren actie tegen de komst van  twee 200 meter hoge windmolens  langs de snelweg A1/A35 ter hoogte van Borne. 

Ze hebben het actiecomité 'Buren tegen windmolens' opgericht . De actiegroep hield zondagmiddag haar eerste publieke actie gehouden tegen de industriële windmolens. De leden waren present bij de Woolderesloop, waar de ruim 200 hardlopers geïnformeerd werden over de actie. Ook zijn spandoeken geplaatst.

Twickel

De grond waarop de windturbines moeten komen ligt aan de rand van Landgoed Twickel. Het actiecomité heeft inmiddels een peiling onder 32 buren gehouden over wat zij van het initiatiefvan de familie Kristen vinden. Twintig huishoudens zijn tegen, terwijl zes er 'neutraal' tegenover staan. Niemand is voor. Zes buren reageerden niet op de peiling. De tegenstanders wonen op Twickel-erven in het gebied Buren, Woolde, rondom Noordmolen, Azeler-Meen en Graas.

Hinder

Woordvoerder Edwin Braker van hert actiecomité 'Buren tegen windmolens' concludeert uit de peiling dat er 'absoluut geen draagvlak' voor de turbines is. Afgezien van geluidsoverlast en hinder van slagschaduw van de wieken, ontsieren de windmolens het landschap en tasten ze de flora en fauna aan, meldt het comité.

Leefbaar

Zegsman Braker: 'Wij zijn voor duurzame energie en klimaatdoelstellingen. Daarnaast willen we de woongebieden binnen- en rond het Landgoed Twickel duurzaam, leefbaar en waardevast houden. Windmolens maken deze authentieke boerderijen en wijken juist minder leefbaar en minder waardevast. Ook wordt de flora en fauna door windturbines verstoord, onder ander doordat dieren wegtrekken. "

Alternatieven

De groep wil  dat de alternatieven voor windenergie professioneel worden onderzocht en dat de resultaten met de bewoners worden gedeeld. Bij alternatieven denkt de groep aan zonne-energie, biomassa/biogas, aardwarmte en financieel deelnemen aan windmolens op zee.'

Gevolgen

Inwoners van Borne Zuid-West zijn eveneens tegen windmolens langs de A1/A35. Wethouder Wim Meulenkamp van Hof van Twente is er 'op voorhand niet enthousiast' over. Hij vreest dat de discussie over windmolens nadelige gevolgen heeft voor andere duurzame initiatieven in de Hof.

Hengelo e.o.