Volledig scherm
Personeel van Nalco legde onlangs het werk neer. Foto: Carlo ter Ellen

Actievoerders Nalco Delden actief: acties op meerdere fronten

DELDEN - De strijd verhardt rond het met opheffing bedreigde laboratorium van Nalco in Delden. ,,We hebben niets te verliezen”, zegt een medewerker.

De 25 met ontslag bedreigde werknemers gaan hun tweede stakingsweek in om behoud van werk of een betere ontslagvergoeding af te dwingen.

Het personeel komt maandagochtend bijeen in het Wapen van Delden om de strategie te bespreken. De staking gaat door. Daarnaast reizen medewerkers woensdag naar het Europese hoofdkantoor van Ecolab in het Duitse Monheim am Rhein om petities aan het management te overhandigen en te praten met de Europese ondernemingsraad van het concern.

Ondernemingskamer
Het personeel gaat donderdag naar het gerechtshof in Amsterdam, waar de ondernemingskamer zich buigt over een door de ondernemingsraad van het Deldense bedrijf aangespannen procedure. Blijft resultaat uit, dan verleggen de stakers de aandacht naar klanten zoals Shell en NAM. „Daar gaan we dan voor de deur staan”, zegt bestuurder Gerard van Dijk van CNV Vakmensen.

Actievoerders vinden de geboden ontslagvergoeding veel te laag. Van Dijk: „Mensen pikken dat niet. Temeer omdat het erg goed gaat met het bedrijf. Ecolab boekte vorig jaar een miljard dollar winst.”

Onderhandelingen
Indien de ondernemingskamer het personeel van Nalco gelijk geeft, denken de vakbonden een breekijzer te hebben voor nieuwe onderhandelingen. „De eerste inzet is behoud van werk, maar als dat niet haalbaar is, moet er een veel betere ontslagvergoeding komen. Een groot deel van de medewerkers werkt er al dertig jaar en is boven de vijftig.”

Hengelo e.o.