Volledig scherm
© Thinkstock

Afdekken vuilnisbelt in Delden levert zonne-energie en stopt vervuiling

DELDEN - Doordat hemelwater door de vuilstortplaats sijpelt, zorgt ’t Rikkerink in Delden al tientallen jaren voor grondwaterverontreiniging. Dat kan worden gestopt door de oude afvalberg af te dichten. De verharde bovenkant dient vervolgens als fundering voor 16 hectare aan zonnepanelen.

Met dit plan slaat Twence meerdere vliegen in één klap. Ook al omdat voor de verdichting van het oppervlakte van de stortplaats zogenaamde bodemassen worden gebruikt, die als restafval overblijven in de verbrandingsinstallaties van Twence in Hengelo. Dit betonachtige materiaal wordt nu vaak toegepast voor de onderlaag van wegen.

Sympathie
De plannen voor ’t Rikkerink hebben over het algemeen de sympathie van omwonenden, bleek gisteravond uit de eerste informatieronde in het Wapen van Delden. Zorgen zijn er wel over de aanvoer van materiaal, waarvoor in de periode 2017-2020 jaarlijks 3700 vrachtwagens nodig zijn.

Hoog zoutgehalte
Volgens Twence, die het beheer van de stortplaats van de Twentse gemeenten heeft overgenomen, is de grondwaterverontreiniging niet zodanig dat er een plicht tot sanering is. „Maar na zoveel jaren is het goed dat het kan worden verholpen’’, aldus Paul Horsthuis namens Twence. Uit regelmatige controles blijkt dat het grondwater onder en rond de oude afvalberg onder meer een te hoog zoutgehalte bevat. Dat wordt veroorzaakt door afgekeurde zoutblokken van Akzo die er in het verleden zijn gestort.

Beken
Het verontreinigde water komt onder andere in beken terecht, maar volgens deskundigen kunnen koeien er gewoon uit drinken. Pluimveehouder Ronnie Schutte woont direct naast ’t Rikkerink en neemt geen enkel risico. „Normaal zou je zelf een pomp slaan en het water voor je vee oppompen, maar dat durf ik niet aan. Daardoor maken we al die jaren wel extra kosten.”

Vergunningen
Voor het afdekken van de stortplaats en het plaatsen van zonnepanelen worden binnenkort procedures voor het krijgen van de benodigde vergunningen gestart.

Hengelo e.o.