Volledig scherm
Als zed voldoen aan aanvullende veiligheidseisen mogen alle 20 Paasvuren in Hof van Twente worden aangestoken © Internet

Alle paasvuren Hof van Twente mogen doorgaan

GOOR - Alle 20 paasvuren in Hof van Twente mogen in het Paasweekeinde worden aangestoken mits ze aan aanvullende veiligheidseisen voldoen. Bij windkracht 4 of meer wordt alles alsnog afgelast.

De extra veiligheidsvoorwaarden werden door burgemeester Ellen Nauta donderdagmiddag bekendgemaakt. Nauta volgt de adviezen van de brandweer. ,,Ik hecht erg aan tradities, maar ben ook verantwoordelijk voor onze veiligheid. Dat maakte dit tot een lastige beslissing. In samenwerking met onder andere de ‘boakebouwers’ konden we tot deze afspraken komen. Fijn dat we op deze manier recht kunnen doen aan zowel onze tradities als de veiligheid,”

500 kub, 5 meter hoog

In het gemeentehuis werden met de boakebouwers de volgende aanvullende voorwaarden afgesproken: het maximaal volume van de paasbult is 500 m3, ze mogen maximaal 5 meter hoog zijn. Paasvuren die een ontheffing hebben voor een kleiner paasvuur, mogen niet meer dan wat er is aangevraagd. De veilige afstand van een paasvuur voor het publiek is 2 x de hoogte van het paasvuur, ofwel 10 meter.  De veilige afstand van een paasvuur voor kwetsbare objecten (tent, rieten dak, bos en heide) is 10 x de hoogte (50 meter).

Giertank

Ook moet een giertank ter plaatse zijn met 12,5 kuub water of een voorziening met stromend water voor de eerste blussing. De organisatie zorgt voor intensieve controle van het terrein op het ontstaan van brandjes. Het terrein is vooraf nat gemaakt. Bij paasvuren die worden opgebouwd op zandgrond is dit niet noodzakelijk.

Geen fakkels

Verder mogen geen brandende fakkels worden gebruikt tijdens de optocht.  Als er hout op het terrein blijft liggen, dan moet dit nat worden gemaakt. De elf grotere paasvuren in Hof van Tente worden morgen gecontroleerd. De kleinere worden steekproefsgewijs gecontroleerd.

Spannend

Henk Scholman van de Maarkelse Boake is blij: ,,Het was spannend.” In Stokkum  is het volume van de paasbult 3000 kub en de hoogte is 8 meter. Vandaag wordt waarschijnlijk besloten dat daar een nieuwe, veel kleinere bult, wordt gebouwd. De veel te grote bult wordt natgehouden. Er komt ook een hek omheen.

Steun

De organisatie in Stokkum rekent op steun van de gemeente bij het afvoeren van 2500 kub hout. In Bentelo beginnen ze vandaag met opbouwen. ,,We hebben twee keer zoveel hout verzameld als mag. Dat wordt afgevoerd of versnipperd. Het Paasvuur is een goede start van onze Paasparty", zegt Kilian Ros.

Hengelo e.o.