Volledig scherm
Asbest gevonden in buitengebied Macharen. © ssib

Amendement: ‘Geen afvalbelasting op asbest’

DEN HAAG/GOOR - SGP, CDA en VVD willen dat het verwijderen van asbest wordt vrijgesteld van afvalbelasting. De partijen hebben een amendement voorgesteld in het belastingplan.  Als dat wordt aangenomen is dat een grote opsteker voor gebieden waar nog veel asbestdaken verwijderd moeten worden, zoals de Hof van Twente. Het Twentse CDA-kamerlid Pieter Omtzigt is een van de indieners van het amendement.

Asbestdaken moeten zoals het zich laat aanzien uiterlijk eind 2024 gesaneerd zijn. Het zal een grote uitdaging worden om de sanering op tijd te realiseren. Een knelpunt is de hoge kosten.  Provincies verwachten dat zo’n 5 tot 10 procent van de eigenaren onvoldoende geld heeft om sanering te financieren. De afvalstoffenbelasting vormt een onderdeel van die kosten. Gevreesd wordt dat er daardoor meer asbest illegaal gedumpt wordt in de natuur. 

De drie partijen willen daarom dat het saneren van asbestdaken niet onnodig duur wordt gemaakt door het heffen van belasting. Het rijk zal daardoor circa 38 miljoen euro mislopen. De Kamerleden Omtzigt, Stoffer en Ziengs willen dat compenseren door het tarief voor de afvalstoffenbelasting met 73 cent te verhogen, tot 32,12 euro per 1000 kilogram afvalstoffen. 

Hengelo e.o.