Volledig scherm
Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër © Wouter Borre

Annie Schreijer eist opheldering van EU in eiercrisis

BRUSSEL - Annie Schreijer-Pierik wil zo snel mogelijk opheldering van de Europese Commissie over de aanpak van de fipronil-crisis in de Europese eiersector. Dat schrijft de CDA-Europarlementariër uit Hengevelde in een persbericht. 

“Ik wil van de Europese Commissie precies weten wanneer welke EU-landen voor het eerst fipronil hebben vastgesteld en op welke datum zij via het Europese waarschuwingssysteem voor voedselveiligheid RASFF hiervan aan de andere landen melding hebben gemaakt", aldus Schreijer-Pierik, die een reconstructie eist.

Financiële steun

Daarnaast wil de Twentse politica dat de getroffen pluimveehouders financiële steun krijgen. “Deze affaire blijft een enorme ramp voor de getroffen pluimveehouders en de eiersector in de Europese Unie”, constateert Schreijer-Pierik. “Daarom heb ik de Europese Commissie gevraagd met financiële noodsteun te komen, naast eventuele nationale steun door de lidstaten en overbruggingskredieten. (...) Gezonde familiegezinsbedrijven in de pluimveehouderij mogen door deze affaire niet omvallen.”

Volledig scherm
Illustration shows eggs in a kitchen, Tuesday 08 August 2017. Millions of eggs have been pulled from shops in Belgium, the Netherlands and Germany as fipronil was detected in samples. Insecticide fipronil is used to destroy lice and ticks, but it's forbidden for use with animals intended for human consumption. BELGA PHOTO ERIC LALMAND © BELGA

Hengelo e.o.