Volledig scherm
Eternit in Goor © Vincent Jannink

Asbestslachtoffers doen aangifte tegen fabrikant Eternit in Goor

GOOR - Nabestaanden van acht asbestdoden hebben aangifte gedaan tegen de Goorse fabrikant Eternit, vanwege doodslag, of als dat niet kan worden bewezen, dood door schuld. De nabestaanden willen dat het Openbaar Ministerie Eternit voor de strafrechter daagt, meldt Trouw.

Eternit, het bedrijf in Goor dat gevel- en dakbekleding maakt, heeft volgens de aangifte ‘willens en wetens’ tientallen jaren asbest geproduceerd, zonder werknemers en klanten te waarschuwen voor de risico’s. Al in de jaren zestig van de vorige eeuw was bekend dat het inademen van asbestvezels kanker kan veroorzaken. Tot ver in de jaren tachtig heeft Eternit volgens de aangifte de risico’s van asbest stelselmatig genegeerd.

‘Geen tijdige maatregelen’

Volgens de juridisch adviseur van de groep die aangifte doet, oud-advocaat Bob Ruers, heeft Eternit zich schuldig gemaakt aan ‘doodslag op industriële schaal’. „In Goor en directe omgeving zijn zeker 150 personen overleden door asbest. Het bedrijf kende de risico’s heel goed en heeft geen tijdige maatregelen genomen.”

Justitie heeft de strafklacht in ontvangst genomen. „We gaan de aangifte beoordelen op aanknopingspunten die een eventueel strafrechtelijk onderzoek kunnen rechtvaardigen”, aldus een woordvoerder. Bij Eternit in Goor werken 120 mensen.

Volledig scherm
© Vincent Jannink

Hengelo e.o.