Volledig scherm
Foto: Thinkstock

Ballonnen in Delden niet de lucht in na protest: 'Dit is milieuvervuiling'

DELDEN - De organisatie van de Deldense Sportweek had in aanloop naar de week met veel dingen rekening gehouden. Maar dat een ballonnenwedstrijd, een ludiek en ogenschijnlijk onschuldig onderdeel om de week feestelijk en kleurrijk te openen voor zóveel commotie zou zorgen had men niet verwacht.

Nadat via lokale nieuwswebsite Nieuws uit Delden dat er een ballonnenwedstrijd zou worden gekoppeld aan de Deldense Sportweek, werd de organisatie overspoeld met e-mails uit heel het land. Allemaal afkomstig van leden van de facebookcommunity ‘Ban de Ballon’. Zij vinden het oplaten van ballonnen 'bewuste milieuvervuiling'. Daarnaast richten de ballonnen volgens de leden van de community schade aan bij dieren die in en om zee leven en ballonnen voor voedsel aanzien.

Petitie
De groep is zelfs een petitie begonnen. Bij genoeg handtekeningen wordt de Haagse politiek gevraagd om aangepaste wetgeving omtrent ballonnenwedstrijden.

Prikken
De actie van Ban de Ballon had succes. De organisatie heeft besloten de ballonnen niet meer op te laten, maar ter plekke door kinderen kapot te laten prikken. “Wij ondersteunen met de sportweek een goed doel, namelijk het Jeugdfonds. Deze mensen zetten zich ook in voor een goed doel. Wij zijn blij met deze oplossing waarmee iedereen gelukkig is", zegt Ramon Kuipers namens de organisatie.

Dierenleed
Karin de Jong, een van de oprichters van de facebookpagina, is blij met de beslissing van de Deldense Sportweek. “Het is belangrijk dat ballonnen niet langer vrij worden opgelaten omdat ze zorgen voor veel dierenleed. Het plastic wordt namelijk aangezien voor eten. Het besluit van de organisatie in Delden is dan ook fantastisch. Het laten knappen van de ballonnen is origineel gevonden en het getuigt van moed om op een genomen beslissing terug te komen.”

Hengelo e.o.