Bevrijder van Goor: 'Polski, Deutschland kaputt'

GOOR - Op 24 maart vertelde Ab Zorge (91) in deze krant over het bombardement op Goor dat toen 75 jaar geleden plaatshad. Vandaag blikt hij terug op de bevrijding: 16 dagen later op 8 april 1945.

Vreugde tegenover bommen

Het gejuich, het gezang, het gevoel van 'totale' opluchting op de Schoolfeestweide op die zondag 8 april 1945, nadat Goor 's middags door een eenheid Poolse militairen was bevrijd, driekwart eeuw later staat Ab Zorge dit nog helder voor ogen. "Maar", zegt Zorge, "toen ik er later over nadacht, dacht ik: 'Hoe konden we die vreugde verantwoorden in de wetenschap dat er bij een Amerikaanse bombardement op Goor, zestien dagen eerder, 74 mensen omkwamen!?"

Geen weerstand

De eenheid van de 1e Poolse pantserdivisie bereikte Goor via een snel aangelegde noodbrug over het Twentekanaal. De Polen ondervonden geen weerstand. Achtergebleven Duitsers gaven zich over. Zorge was 16 jaar en maakte deel uit van een groot gezin dat in een huis aan de Deldensestraat. Dokter Nico Vrijman en zijn gezin en schoonouders woonden bij hen in.

Hoezo Sperrgebiet

Dokter Vrijman, van wie Zorge vermoedde dat hij in het verzet zat, had 's ochtends al verteld dat er die middag 'wat' zou gebeuren. "Dat kon alleen de bevrijding zijn. Rond half twee reed opper Van Sabben in het uniform van de rijkspolitie het plein op. Opvallend was dat hij niet de pet droeg, die door de Duitsers voor de Nederlandse politie was ingevoerd, maar een vooroorlogse kepi. Hij zette zijn fiets neer, trok zijn uniformjas recht en trok het bord met de tekst 'Sperrgebiet. Es wird ohne Anruf geschossen' uit de grond. De bevrijding was begonnen", vertelt Zorge.

'Thank you very much'

Zorge ging met zijn buurjongen Benno Schutte de straat op en ontmoette in de buurt van de Hengevelderbrug een Poolse bevrijder: 'Thank you very much for our liberation.' Zorge: "De Pool haalde z'n schouders op en zei: 'Polski, Deutschland kaputt. Nich sprechen Deutsch, nich sprechen Englisch.'"

Poolse tanks, voertuigen en troepen trekken door Goor.
Volledig scherm
Poolse tanks, voertuigen en troepen trekken door Goor.

Hengelo e.o.