Volledig scherm
ALMELO - Rechtbank Almelo; meervoudige kamer behandelt strafzaak waarin 5 mannen worden verdacht van het gooien van brandbommen tegen de Marokkaanse moskee in Enschede. EDITIE: REGIOFOTO: Lars Smook LS20160929 © Lars Smook

Bewoner opvanghuis Rohaan in Markelo krijgt werkstraf opgelegd

ALMELO/MARKELO - Als medewerkers van opvanghuis Aveleijn-Rohaan in Markelo de rommelige kamer van Paul M. (40) willen inspecteren, slaan de stoppen door. Nu zit hij voor de rechter.

Hij hangt nog een bordje aan zijn deur: Verboden Toegang. Eigenlijk vindt de bewoner dat hij geen 'inspecteurs' in zijn honk aan de Goorseweg hoeft toe te laten. Paul M. woont er vrijwillig, het is huisvredebreuk, vindt hij. Hij erkent dat zijn kamer die 25ste juli 'een beetje rommelig' is. Als er toch een controle volgt, slaat hij op tilt. Hij stompt een begeleider in de maag. ,,Dat is een mishandeling'', zegt officier van justitie Gerjan Jansen deze woensdag.

Er wordt aangifte gedaan en M., die vaker voor misstappen is veroordeeld, staat nu terecht voor politierechter Ronald van Vuure. ,,Ik had ze nog gewaarschuwd'', zegt hij ter verdediging, als de magistraat hem de verdenking - dreun in de maag - voorhoudt.

Het ging die laatste week van juli niet best met Paul M. Volgens deskundigen is hij schizofreen en, in die periode, behoorlijk psychotisch. ,,Alsof je een andere dimensie om je heen hebt, een beetje spokerij-achtig'', beschrijft hij zijn geestesgesteldheid toen. Of die stomp nodig was, vraagt de rechter. "Het had anders gekund", zegt M. nu, psychisch in betere doen. Hij wordt nu stabiel genoemd. Geadviseerd wordt hem een taakstraf op te leggen.

Aanklager Jansen wijst erop dat M.'s strafblad niet blanco is. ,,Er staan meerdere feiten op.'' De officier eist 25 uur voor straf werken. Rechter Van Vuure vindt het 'jammer' dat een begeleider het slachtoffer is. Hij legt M. 20 uur werkstraf op.

Hengelo e.o.