Volledig scherm
De gasleiding wordt onderzocht door werknemers van Cogas. © Lenneke Lingmont

Bewoners: 'Sluipverkeer is oorzaak gaslek Laarstraat Goor'

GOOR - Het moet rond de klok van elf zijn geweest, toen Hilbert Vorkink en zijn vrouw zaterdagavond ineens een 112-melding op Facebook zagen verschijnen. Een gaslek in de Laarstraat. „Vlak bij ons voor de deur, dus zijn we een kijkje gaan nemen.”

Voor Hilbert en de andere buurtbewoners het wisten, werden ze geëvacueerd richting de brandweerkazerne.

Het lek werd gedicht en uiteindelijk kon iedereen snel weer naar huis. Maar in de buurt blijven de zorgen bestaan.

Steen
Volgens netbeheerder Cogas was een steen de oorzaak van het lek. Die zou tegen de leiding hebben gedrukt. Volgens de bewoners is niet een steen de oorzaak, maar trillingen door het zware verkeer dat sinds het instellen van eenrichtingsverkeer in de Molenstraat nu dagelijks door de Laarstraat dendert. „Toen we terugkwamen, hebben we even bij de werkzaamheden staan kijken”, legt Hilbert uit. „Twee mannen van Cogas waren druk met elkaar aan het overleggen over de oorzaak. Ze waren er al snel uit dat er zeker geen steen of puin tegen de leiding lag. ‘Zou het kunnen komen door de trillingen van het verkeer’ , merkte er één op. ‘Ja, dat kan heel goed’, was het antwoord. Voor ons is dat niks nieuws, want op deze klinkerweg van krap 6 meter breed rijden dagelijks bussen en tractors van wel 3 meter breed. Als ze elkaar passeren, past dat net. Of eigenlijk net niet.”

Bus over de stoep
Het gevolg is dat vooral de lijnbussen een stuk van de naastgelegen stoep meepakken. Een diepe geul pal voor de deur van buurtbewoner Mark Grevink geeft de schade goed weer. „Dit is midden in een bocht, dus een bus kan daar net niet goed doorheen”, legt Mark uit. „Het is bij het verlaten van je huis soms rennen voor je leven. Omdat hier geen paaltje staat rijden de bussen de stoep op. De druk en wrijving die daarbij vrij komt, laat de hele stoep verzakken. En daarmee ook de gasleiding, daar zijn we van overtuigd. Het lek zat ook niet voor niks onder een stoep. Het was een dikke leiding, die in de lengte was gescheurd.”

Reeks klachten
Het gaslek past in een reeks van klachten die de buurtbewoners hebben sinds het verkeer door hun straat komt. Mark had onlangs geen tv-ontvangst meer omdat ook die leiding kapot was. Hilbert verloor een zijspiegel van zijn auto toen een vrachtwagen nét een stukje buiten de klinkerweg kwam. In het huis van Mark zit in zowel de gevel als een binnenmuur op de eerste verdieping een scheur. Maar er is vooral zorg om de veiligheid: „Dit is een wijk vol kinderen, waar ze soms als gekken met wel 80 kilometer per uur doorheen rijden”, zegt Harry Wolbers. „Als je de deur uitstapt, moet je echt oppassen. We hebben het nu over een gaslek. Vervelend, maar we zijn geweldig opgevangen door de hulpdiensten. Maar je moet er niet aan denken wat hier nog meer fout kan gaan. En dat gaat het een keer, als er niks verandert.”

Hengelo e.o.