Volledig scherm
© Dreamstime

Bezuiniging sociaal domein deels teruggedraaid, begroting Hof van Twente aangenomen

GOOR - Wethouder Harry Scholten is bereid de voorgestelde bezuiniging van 750.000 euro op het sociale domein deels anders in te vullen. Dat bleek woensdagavond in de tweede en laatste gemeenteraadsvergadering over de begroting. Scholten kreeg maandag nog veel kritiek.

Wel is voorgesteld om in het sociale domein alleen te bezuinigen op de investeringssubsidies. ,,Want ineens helemaal niets bezuinigen op het sociaal domein is niet geloofwaardig na het signaal dat we eerder hebben afgegeven”, zei Scholten. 

De gemeenteraad is blij met de toezegging van de wethouder en keurde daarom de gemeentelijke begroting unaniem goed.

De raad wil dat het college gaat onderzoeken waar precies de knelpunten zitten als het gaat om de tekorten op de (jeugd)zorg. ,,Waar komt die kostenstijging vandaan? Wat kunnen we nog verwachten? Alleen als we alle informatie hebben kunnen we als raad invloed uitoefenen”, aldus Yvonne Nijhof.

Kleuterklasje

De oppositie is overigens niet blij met de manier waarop wethouder Scholten de benodigde bezuinigingen in de begroting heeft gepresenteerd. ‘Zomaar’ 750.000 euro korten op welzijn, zorg en sport, zonder onderbouwing. Wethouder Harry Scholten zei dinsdag daarover dat hij een ‘schokeffect’ wilde bereiken, zodat de raad zou inzien hoe serieus de problemen op het sociaal domein zijn.

Frank Stevens (SP) zei hierover: ,,Het is onbehoorlijk dat het college kennelijk denkt dat wij niet weten hoe serieus de problematiek is!” Fred Rijkens (PvdA) sloot zich hierbij aan: ,,We zijn als partijen weken bezig om ons serieus voor te bereiden en we worden in de raad als een kleuterklasje behandeld.”

Wethouder Scholten gaf toe dat hij misschien ‘iets te ver is doorgeschoten’. ,,We gaan absoluut serieus om met de raad, we hebben ons echt gefocust op het signaal.”

Hengelo e.o.