Volledig scherm
© Christian van der Meij

Blinde Stan uit Goor speelt bas op gehoor

GOOR - Aan de muur in de slaapkamer van Stan Jansen hangen basgitaren. Daarnaast staan een keyboard, versterkers en een felrode platenspeler. „En kijk eens wat ik hier heb”, zegt de 18-jarige Gorenaar terwijl hij de deksel van een doos onder zijn bureau haalt. Tientallen oude lp’s en singletjes van de band Normaal komen tevoorschijn. „Die heb ik op allerlei manieren verzameld. Ik heb zelfs de allereerste single, nog ouder dan <CF3343>Oerend Hard</CF>.”[/002_LEAD_VRA] <QA0>


door Bjorn Weinreder

Muziekleraar

Hij is bezeten van muziek, Stan Jansen uit Goor. Stan werd blind geboren, maar dat heeft de nog jonge muzikant nooit ergens van weerhouden. Wie ooit een concert van het Goorse Schlagerkoor heeft bezocht, heeft Stan wellicht eens op het podium zien staan als bassist. In Almelo volgt de Gorenaar een opleiding tot muziekleraar.
De liefde voor muziek, vooral rock-’n-roll, is belangrijk in zijn leven: „Dat begon eigenlijk al heel jong. Alles wat met geluid te maken heeft fascineerde me al vroeg. Geluiden maken, zelf plaatjes draaien. Vanaf mijn zevende maak ik zelf muziek.”

Open dag

Stan bezocht een open dag van de muziekschool. Tijdens die middag kon hij alle instrumenten proberen, waarvan er één gelijk zijn aandacht trok. „We gingen naar de kelder, waar drumleraar Erik Broeke demonstraties gaf. Dat geluid, ik vond het helemaal geweldig. Na zelf achter het drumstel te hebben gezeten had ik gelijk iets van ‘dit wil ik ook!’.”

Drumles

Een passie was geboren. Stan nam drumles en leerde tussentijds ook nog eens hoe je de gitaar, keyboard en mondharmonica moet bespelen. Na de middelbare school deed hij succesvol auditie voor de Podiumacademie in Almelo, waar Stan nu in het tweede jaar van de opleiding zit. „Die auditie was wel even spannend, vooral de momenten dat je even buiten moest wachten op het oordeel van de docenten. Tijdens de auditie moest ik zingen en laten zien wat ik kon met mijn hoofdinstrument: de basgitaar. Noten lezen is voor mij inderdaad wat anders dan voor de andere leerlingen. Ik doe alles op gehoor. Het bleek dat ik een absoluut gehoor heb, wat betekent dat ik de toonsoort kan aanwijzen als ik een noot hoor. Veel onthouden en alles op gevoel.”

Wimke van Diene

De liefde begon bij het drumstel, maar Stan identificeert zich al jaren het meest met de basgitaar. De reden daarvoor ligt bij één van zijn grote helden, Normaal-bassist Willem Terhorst, beter bekend als Wimke van Diene. „Ik hoorde een interview met Willem. Hoe hij muziek omschreef en over het instrument sprak, daar herkende ik mezelf in. Het geluid van de basgitaar is rustig, één toon. Minder druk dan hele akkoorden. En als bassist kun je voorop het podium staan én er ook nog bij zingen. Dat is anders dan drummen, waarbij je toch altijd achteraan op het podium zit.”
Inmiddels is Stan al enkele jaren de vaste bassist van het Goorse Schlagerkoor. Als zanger trad hij op tijdens de Goorse Avond, Hoftalenten én was hij te gast bij een feestavond van de Goorse Biertent Rellie.

Muziekleraar

Voor zijn opleiding loopt Stan momenteel stage bij de PopSchool in Hengelo, waar hij les geeft aan andere jonge muzikanten. „Dat is ook wel wat ik later wil worden, muziekleraar. Wil je als muzikant echt kunnen leven van het optreden, dan moet je wel heel erg goed zijn. Als leraar heb je meer zekerheid en ik vind het ook mooi om andere mensen wat te kunnen leren. In Goor zou ik nog wel eens in een eigen bandje willen spelen als bassist. Lekker rock-’n-roll maken, met een beetje feest natuurlijk. Wanneer ik als zanger op het podium sta, merk ik door de reacties van het publiek of de sfeer er een beetje goed in zit. Vooral bij de Rellie was het erg gezellig."

Schoolfeest

Stan’s moeder onderbreekt hem terwijl hij over zijn ambities vertelt: „Je hebt toch nog een droom die je van kleins af aan al eens wilt waarmaken?”

Stan lacht en knikt: „Ja, een keer zingen tijdens de zaterdagmiddag in de tent met het School- en Volksfeest. Dan speelt de Big Band van Apollo en zingen allerlei Gorenaren mee op het grote podium. Als ze me daar toch eens voor zouden vragen... dat is een droom die uitkomt.”

Hengelo e.o.