Volledig scherm
© PZC

Boa's Hof van Twente schrijven minder boetes uit

GOOR - Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente Hof van Twente hebben in 2015 veel minder boetes uitgeschreven dan in het jaar daarvoor. Werd in 2014 nog 115 keer een proces-verbaal uitgeschreven, in 2015 slingerden de boa's nog slechts 57 mensen op de bon. Dat blijkt uit de jaarcijfers over veiligheid van de gemeente Hof van Twente.

De boetes werden vooral uitgeschreven aan foutparkeerders. Het aantal officiële (schriftelijke) waarschuwingen ging juist omhoog: 83 overtreders kregen in 2015 een brief op de mat, ten opzichte van 34 in 2014. Ook bij de officiële waarschuwingen ging het in de meeste gevallen om een berisping omtrent het parkeergedrag.

Mondelinge waarschuwingen
De boa schreef in 2015 79 foutparkeerders aan, 4 ondernemers met illegale reclameuitingen en 2 hondeneigenaars die hun huisdier lieten poepen waar dat niet mocht. Het aantal mondelinge waarschuwingen dat de boa's van Hof van Twente hebben uitgedeeld is ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van 2014. Dat zijn er 79, het jaar ervoor 77. De meeste waarschuwingen gingen over vervuiling door hondenpoep (24), parkeeroverlast (15), en overige kleine overlastfeiten (30). Onder dat laatste vallen klachten en meldingen in de openbare ruimte, zoals overlast door geluid, illegaal stoken, hinderlijke beplanting, vernieling en kleine verkeersovertredingen.

Geen opbrengst
De gemeente verdient sinds 1 januari 2015 niet meer aan uitgeschreven boetes door een gemeentelijke boa. Waar Hof in 2014 nog 5.940 euro aan proces-verbaalvergoeding heeft ontvangen, vloeien die opbrengsten door veranderde wet- en regelgeving nu direct de staatskas in.

Dat was voor de CDA-fractie vorig jaar mei aanleiding om boa's 'publieksvriendelijker' in te zetten: meer waarschuwen, minder bekeuren. Dat lijkt te zijn gelukt, al is dat niet bewust gedaan, zegt een woordvoerder van de afdeling handhaving. "We hebben een hele tijd consequent bekeurd en waarschuwingen uitgedeeld op met name parkeerovertredingen in blauwe zones. Dat werpt nu vruchten af: er worden minder overtredingen begaan."

Daarnaast stelt hij dat door ziekte van een boa in 2015 eveneens minder is bekeurd.

Politie
Ook de politie deelde in 2015 minder bekeuringen uit voor kleine vergrijpen ten opzichte van 2014: 20 in 2015. In 2014 kregen nog 54 mensen een bon. De politie bekeurde in 2015 zes wildplassers/-poepers, een foutparkeerder, vier baldadige personen, vijf dronken mensen, drie personen omdat zij een open fles drank bij zich hadden of op straat dronken en een persoon voor het verstoren van de openbare orde. Horeca en evenementen hielden zich netjes aan de regels over sluitingstijden, geen boetes daar.

Hengelo e.o.