De boeren zijn met hun trekkers aanwezig in Diepenheim.
Volledig scherm
De boeren zijn met hun trekkers aanwezig in Diepenheim. © Annina Romita

Boeren trakteren D66-leider Rob Jetten op luid getoeter in Diepenheim

DIEPENHEIM - Tientallen boeren hebben zich zondagavond verzameld bij Cultuurcentrum Herberg de Pol in Diepenheim. De boeren onthaalden Rob Jetten met luid getoeter. De leider van D66 was te gast bij talkshow Politiek in de Pol.

Aanleiding voor de komst van Jetten was een gesprek over het klimaat, waarvoor ook Louis Koopman (VVD-wethouder in Haaksbergen en voorzitter van de Regionale Energie Strategie in Twente) was uitgenodigd.

Toeterende trekkers

De actie was een initiatief van de Farmers Defence Force. Bij De Pol stonden zo’n dertig tractoren opgesteld met daarop de inmiddels welbekende ludieke leuzen. Tijdens de opname van de talkshow werd er luid getoeterd door de tractoren buiten, om zo de gesprekken binnen te beïnvloeden.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot zorgde vorig jaar voor veel ophef met zijn pleidooi om de veestapel in Nederland te halveren. Dat is één van de redenen waarom de boeren zondagavond aanwezig waren in Diepenheim. Over de stikstofmaatregelen werd tijdens de talkshow niet veel gesproken. Jetten verdedigde het partijstandpunt dat steeds groter wordende stallen niet de bedoeling zijn en dat boeren die willen stoppen geholpen moeten worden met de financiering.

In gesprek met boerin

Na afloop liet Rob Jetten zich desgevraagd ontvallen dat bij zijn aankomst door het getoeter van de trekkers het niet goed mogelijk was om buiten gesprekken te voeren. Wel heeft hij voor aanvang van talkshow binnen in de herberg een Twentse boerin en haar dochter, die zich zorgen maken over de steeds veranderende regelgeving voor agrarische bedrijven, te woord gestaan. „De dochter wil het bedrijf overnemen, maar wil snel weten waar zij aan toe is over twintig jaar”, aldus Jetten. „Maar ondertussen is de discussie  in Den Haag een soort loopgravenoorlog geworden.” Bij zijn vertrek uit De Pol nam Jetten overigens wel de tijd om met de verzamelde boeren het gesprek aan te gaan.

De boeren zijn met hun trekkers aanwezig in Diepenheim.
Volledig scherm
De boeren zijn met hun trekkers aanwezig in Diepenheim. © Annina Romita

Hengelo e.o.