Volledig scherm
Illustratie: Gezienus Bruining

Boete van 125.000 euro geëist tegen Goors bedrijf in cfk's

ALMELO/GOOR - Een boete van 125.000 euro. Dat is geëist tegen recyclingsbedrijf Metchem uit Goor. Het Openbaar Ministerie vindt bewezen dat de BV eind 2014 welgeteld 20.348 kilo van de chloorwaterstof hcfk-22 verkocht naar de Arabische Emiraten.

Officier van justitie Daniëlle van Ieperen wees op de milieubedreiging van deze ozonafbrekende stof. Er geldt sinds 2015 een volledig handelsverbod op deze cfk's. Zij vindt dat van de geëiste boete een afschrikwekkende werking moet uitgaan.

Het bedrijf, gevestigd in een kantoorpand in Goor, is een groothandel in afvalstoffen. Metchem, dat niet eerder is veroordeeld voor milieuvergrijpen, maakte met deze transactie bijna 8.500 euro winst op het chemische goedje, dat vooral bekend is als koelstof in bijvoorbeeld koelkasten. Het werd verkocht aan een bedrijf in de Golfstaat Dubai, gespecialiseerd in airconditioningsystemen.

Vergunning
Directeur Roel Jochems had niet de benodigde exportvergunning. Hij zei tegen drie Almelose rechters dat hij dacht dat deze bewerkte chloorstof vrij verhandelbaar was. Het was de eerste keer dat hij deze cfk's verhandelde.

De Gorenaar kreeg de container aangeleverd via een bedrijf uit Deventer. Hij betaalde er 462 euro voor. Jochems kende een medewerker daarvan goed en zei niet te hebben nagevraagd of een exportvergunning nodig was. Het vervoer kostte 8.000 euro.

Straf
Jochems begon 17 jaar geleden op de slaapkamer van zijn zoon. Metchem draaide in 2014 rond 6,5 miljoen omzet, met acht fte's. Dat is inmiddels opgelopen naar tien miljoen. Zijn advocaat J. Groot vindt dat het kleine bedrijf met vervolging al voldoende gestraft is. ,,Het is achteraf altijd makkelijk oordelen. Je moet het wel zien'', zei Jochems is zijn laatste.

Hengelo e.o.