Boswachter Ine is gefascineerd door de paddenstoelen in de Borkeld: ‘De belangrijke compostfabriekjes in het bos’

videoMARKELO - Paddenstoelen spreken tot de verbeelding. Wie kent niet de verhalen over elfjes en dwergen die wonen in het bos in een paddenstoel? Of het liedje van kabouter Spillebeen? De paddenstoel is niet alleen belangrijk in kinderboeken, maar vooral in het ecosysteem. Op pad met boswachter Ine Nijveld, kenner op het gebied van schimmels.

 1. Dit zijn dus geen grappen: pesticiden kunnen hersenen in ontwikkeling schaden
  PREMIUM

  Dit zijn dus geen grappen: pesticiden kunnen hersenen in ontwikke­ling schaden

  Nou las ik me daar toch een gek bericht. Echt heel raar. Over pesticiden. En dan heb ik het dus niet over de hulp die ervoor zorgt dat een broodje steeds warmer en dunner wordend vlees dwars door het menselijk lichaam toch nog zo goed als blindelings de uitgang weet te vinden. Dat is peristaltiek. Lezers die dat onderscheid niet weten te maken werken waarschijnlijk de hele dag in de bestrijdingsmiddelenindustrie. Of die zijn aan de drugs. Wat in de praktijk op hetzelfde neerkomt. Je wordt er namelijk nogal daas van. Van die pesticiden. Want daar is dus iets raars mee aan de hand.
  Diepenheim
 2. Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
  PREMIUM

  Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoeg­de suiker kan wel 99 suiker­klont­jes schelen

  In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?