In  Bentelo weten ze het al: dit eerste XL Carnaval is top.
Volledig scherm
In Bentelo weten ze het al: dit eerste XL Carnaval is top. © Annina Romita

‘Brabants’ carnaval in Bentelo slaat aan: ‘Alsof we dit al jaren doen’

BENTELO - De eerste editie van het feest XL Carnaval is zo’n groot succes, dat er volgend jaar zeker een vervolg komt.

Een carnavalsfeest op de zaterdagavond hebben ze in Bentelo al zolang ze zich kunnen heugen. Dit jaar richtte het dorp zich echter niet alleen op de lokale feestgangers, maar op de hele regio. Met XL Carnaval veranderde Bentelo voor even in een stukje Brabant.

Uitgedost

De kleurrijke kleding van de uitgedoste bezoekers staat op zaterdagavond in scherp contrast met de grauwe sluier die over Bentelo hangt. Maar een beetje wind en regen houdt de feestgangers niet tegen, zo blijkt. Ze komen uit de hele regio met de fiets, taxibus en zelfs een touringcar. Voor de inwoner van Bentelo is de afstand nauwelijks groter dan ze gewend zijn. De meesten leggen de route dan ook te voet af.

Volle bak in de feesttent.
Volledig scherm
Volle bak in de feesttent. © Annina Romita

Nieuw

Of het feest in de dubbele tent een succes wordt? „Dat moeten we afwachten”, zo klinkt de reactie van een groepje lokale feestgangers terwijl ze op weg naar het feestterrein de Bentelosestraat oversteken. „We vierden carnaval altijd met veel plezier in café Spoolder. Maar het is goed dat ze de moeite nemen om eens iets anders te proberen.”

Meer ruimte

Voor de eigenaar van de oude feestlocatie en carnavalsvereniging De Hagmöll’n Lummels is dat ook de insteek. Met bijna 1000 bezoekers in de grote zaal zat het feest aan haar plafond. „In een tent heb je veel meer ruimte, minder beperkingen en oneindig veel mogelijkheden”, zo vertelde café-eigenaar Nick Spoolder eerder al.

Dat het met de interesse wel goed zat, bleek al in de afgelopen weken waarin de kaartverkoop prima liep. Van de 2000 beschikbare kaarten werden er vooraf al 1400 verkocht. Op de avond zelf kwamen er daar nog eens een paar honderd bij.

Een passende outfit hoort erbij.
Volledig scherm
Een passende outfit hoort erbij. © Annina Romita

Vervolg

De laatste twijfels die bezoekers mogelijk nog hadden over de keuze voor een tent, werden ook al snel na de start weggenomen. „Op die plek is nog nooit een feest gehouden, maar het leek wel of het er al jaren is”, vertelt Eddy Kerkveld namens de organisatie. „Van begin tot einde was het feest. Volgend jaar krijgt dit zonder twijfel een vervolg.”

Hengelo e.o.