Volledig scherm
© Ginopress BV

Brand bij loonbedrijf Hengevelde veroorzaakt door 'raadselachtige' kortsluiting

HENGEVELDE - Op het eerste oog is er weinig schade te zien na de brand die maandagavond heeft gewoed in het loon- en grondverzetbedrijf Pelle, aan de Haaksbergerstraat in Hengevelde. De werkplaats, waar het vuur door kortsluiting in een bestelbus is ontstaan, is afgezet met een rood-wit lint. Deze ruimte is op enkele plekken zwartgeblakerd. Verderop op het bedrijfsterrein staat de uitgebrande bus.

Wie in de werkplaats kijkt ziet veel roetschade. Het dak is door de hitte gesmolten en de ramen zijn gesprongen. De omvang van de schade is nog onbekend. "Maar een ton heb je zo te pakken", zegt Rob Pelle (33). Hij is verzekerd en krijgt deze dinsdagmiddag nog de verzekeringsexpert over de vloer.

Gelijk mis
Om exact 22.03 uur piept maandag het brandalarm in zijn huis naast het loonbedrijf. Pelle weet 'gelijk dat het mis is'. Hij alarmeert direct de brandweer, die 12 minuten later met zo'n twintig spuitgasten uit Hengevelde, Goor, Diepenheim en Hengelo en met twee tankautospuiten, een hoogwerker en een tankwagen arriveert. Iets meer dan een uur later volgt het sein 'brand meester'.

Gasflessen
De brand gaat gepaard met veel rook. De brandweer adviseert omwonenden ramen en deuren dicht te houden. Het eerste dat Pelle doet is de brandweer informeren dat er in de werkplaats een lasapparaat met een snijbrander en gasflessen staat. Die worden meteen veiliggesteld, om explosies te voorkomen.

Raadsel
De oorzaak van de kortsluiting in de bestelbus is vooralsnog een raadsel. Pelle: "Daar snappen we niks van. De bus stond er al vijf dagen. Bovendien waren de laatste medewerkers 7 minuten voor het alarm vertrokken. Niemand heeft iets geroken of gezien."

Reacties
Behalve de bestelbus zijn er geen (peperdure) machines van het bedrijf beschadigd. De geplande werkzaamheden kunnen dan ook gewoon doorgang vinden. "Qua grondwerk is het momenteel door de bouwvak een rustige periode, maar met het agrarisch loonwerk hebben we het wel druk. De reparaties en het onderhoud van onze machines en wagenpark liggen hier nu wel stil. Maar als het nodig is kunnen we daarvoor terecht bij collega's en mechanisatiebedrijven in de omgeving. Ik heb veel reacties van andere ondernemers gehad, die hulp aanboden. Dat doet ons goed", aldus Rob Pelle.

Hengelo e.o.