Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Brand noopt rentmeesterij Twickel tot nieuwe verbouwing

DELDEN - De verbouwing van de oude rentmeesterij Twickel in Delden moet opnieuw na brandstichting. De schade is enorm.

Louis Volker, beheerder gebouwen van stichting Twickel, kijkt hoofdschuddend naar het zwartgeblakerde plafond. Een gespecialiseerde restauratieschilder heeft het de afgelopen maanden in de oude staat teruggebracht. „De ornamenten waren weer prachtig. Het zag er weer precies zo uit als bij de bouw in 1726”, zegt Volker. De verbouwing van de oude rentmeesterij in Delden tot kunstmuseum was een heel eind op weg, maar door brandstichting moet het werk opnieuw worden gedaan.

'Wie doet zoiets?'
Initiatiefnemer Geert Steinmeijer huurt het monumentale pand van stichting Twickel. De Twentse ondernemer gaat er een deel van zijn omvangrijke collectie onder brengen, waaronder werk van internationale topkunstenaars als Damien Hirst en Karel Appel. Hij werd maandagmorgen in alle vroegte gebeld met de mededeling dat er in de nacht daarvoor brand had gewoed in de oude rentmeesterij. „Heel triest. Wie doet zoiets?”, vraagt Steinmeijer zich af.

Een medewerker van het aannemingsbedrijf dat de verbouwing uitvoert, ontdekte de brand toen hij aan zijn werkweek begon. Met een brandblusser doofde hij de laatste vlammen. Het vuur heeft niet ver om zich heen gegrepen, maar de roet- en rookschade is enorm. Dat is vooral zichtbaar in het trapgat, waar het vuur is ontstaan. Niet alleen beneden, ook boven zijn muren en plafonds zwartgeblakerd.

Schade
„Dat is wat je direct kunt zien, maar daarachter is de schade misschien nog wel groter. Door smeulend vuur en roetdeeltjes. Die gaan overal inzitten. In alle kieren en gaten”, zeggen experts als ze woensdag bezig zijn de schade te inventariseren. Die is vermoedelijk groter dan aanvankelijk werd gedacht.

Een medewerker van Arepa, specialist in inspectie en reiniging van elektrische installaties, breekt een stukje van een pas geplaatste wand open. Met een zaklamp schijnt hij in de spouwmuur. Zijn gezicht betrekt als hij erachter sporen ziet van chloor, dat is vrijgekomen door verbranding van pvc-buizen. Het betekent volgens hem dat vermoedelijk alle elektrische kabels weer vernieuwd moeten worden. Ook de eiken trapleuning die helemaal was opgeknapt, is door het vuur aangetast. Dat geldt mogelijk ook voor de onlangs geplaatste nieuwe schakelkast.

Opening
Terwijl de inspectie in het pand nog volop bezig is, zijn mensen van Euro Cleaning al begonnen met de schoonmaak. Steinmeijer hoopt zo het tijdverlies te kunnen beperken. De opening van zijn kunstmuseum is in april volgend jaar gepland. „Het is nu hoogst twijfelachtig of we dat kunnen halen”, reageert hij vanuit Engeland, waar hij sinds dinsdag voor zaken is. „Misschien is het wel goed dat ik hier afspraken had. Ik heb zo een beetje afstand kunnen nemen. Het heeft me flink geraakt. Ik ben gigantisch geschrokken toen ik er maandag rondliep. Het is zo’n mooi gebouw. Waarom wil je dat in brand steken?”

De politie hoopt op hulp bij het opsporen van de dader(s). In een pamflet, dat onder meer aan een boom in de voortuin van de oude rentmeesterij is gehangen, wordt gevraagd of iemand zondag iets verdachts heeft gezien in de omgeving van het monumentale pand. Er is ook een foto afgedrukt van de jerrycan die bij de brandstichting is gebruikt. De politie maakt ook melding van diefstal van goederen. Het gaat onder meer om kabels, zeggen medewerkers van het aannemingsbedrijf.

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen
Volledig scherm
Het onlangs gerestaureerde Lodewijk IV-plafond in de hal is volkomen zwartgeblakerd. Foto: Carlo ter Ellen
Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Hengelo e.o.