Volledig scherm
Bingoën met de brandweer: gezellig maar met een serieuze ondertoon © Bert Kamp

'Brandweerbingo' schudt ouderen in Goor wakker

GOOR - Je huis in brand is al erg genoeg. Maar ouderen lopen ook nog eens 2,5 keer meer kans het er niet goed af te brengen dan jongere mensen. Dat gegeven is voor de Brandweer Twente aanleiding om senioren eens goed wakker te schudden. Met een potje bingo, brandweerbingo wel te verstaan.

Stephan Wevers, de commandant van Brandweer Twente, is er persoonlijk voor uitgerukt. In het gemeentehuis van Hof van Twente in Goor vertolkt hij deze zaterdagmiddag de rol van spelleider. Bij brandweerbingo zijn drie rondes te gaan, elk met een eigen thema: voorkomen, melden en vluchten. Wevers dekt zich bij aanvang vast in voor fouten. "U bingoot vaker dan ik."

Vlam in de pan
Het lijkt een bingo als alle anderen en Marie Zegers (78) heeft in mum van tijd haar bingokaart vol. Maar dan wordt het spel moeilijk. Moet u een kabelhaspel bij gebruik helemaal uitrollen, luidt de eerste vraag. De rode en groene kaarten worden in de lucht gehouden. Ja, dat moet, want anders wordt de kabel heet. En hoe blus je eigenlijk een vlam in de plan? De senioren in de zaal lijken het weer niet eens te worden. De een zou een branddeken over de 'vlammende' pan gooien, de ander kiest toch voor blussen met water. Het goede antwoord is voor velen verrassend: leg gewoon een deksel op de pan.

De brandweercommandant groeit in z'n rol en vliegt ook door de tweede ronde. Het is weer Marie Zegers die luidkeels 'bingo' roept. Ze is een kei in bingo, maar hoe zit het met haar kennis over brandveiligheid? "Ik heb na één ronde al veel geleerd", zegt ze eerlijk. "Dat van die vlam in de pan had ik niet geweten." En ze is zelfs een beetje geschrokken. "Ik heb geen blusdeken en ook geen rookmelder in huis." Dat laatste zit haar niet helemaal lekker. "Ik woon in een huurhuis en zal er direct achteraan bellen."

Brandpreventieweken
Goor heeft de primeur, maar de komende weken wordt er in het kader van de brandpreventieweken in alle Twentse gemeenten brandweerbingo gespeeld. Eén ding is nu al duidelijk: commandant Wevers weet meer van brand, senioren meer van bingo.

Hengelo e.o.