Volledig scherm
Elementis in Delden (archieffoto: 2014) © Lars Smook

Buren willen meer weten over risico's chemiebedrijf Elementis Specialties Delden

DELDEN - Van de omwonenden van Elementis Specialties in Delden weet 60 procent te weinig over de risico’s van dit chemiebedrijf en vindt 43 procent dat ze daarover te weinig informatie krijgt.


Dit blijkt uit een enquête onder 102 huishoudens die in de omgeving van Elementis Specialties wonen. De vragenlijst werd door de helft van de ‘buren’ in een straal van 700 meter van het bedrijf ingevuld. „Een respons van 15 tot 20 procent is normaal. Dat 50 procent reageerde betekent dat het onderwerp leeft,” zegt onderzoeker Ellen Misana van Saxion Hogeschool.

Veiligheidsregio
De enquête is onderdeel van een initiatief van de gemeente, Veiligheidsregio Twente en Elementis om samen met omwonenden te werken aan een veilige leefomgeving. Met de uitkomsten kan de informatievoorziening verbeteren waardoor de buurt veiliger wordt, is de gedachte. Elementis Specialties behoort tot de twintig meest risicovolle bedrijven in Overijssel, omdat met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Bij een explosie op het bedrijventerrein buiten de bebouwde kom aan de Langestraat kan een gifwolk ontstaan. Bij calamiteiten wordt de buurt nu gewaarschuwd door een sirene.

Noodsituatie
Van de omwonenden weet 36 procent niet hoe hij/zij zich moet voorbereiden op een noodsituatie en wat dan te doen. 58 procent acht zich niet in staat zich op een calamiteit voor te bereiden en 64 procent heeft er geen vertrouwen in dat hij/zij een ongeval tijdig kan herkennen.
Voor wat betreft de behoefte aan informatie wil 53 procent weten wat de risico’s en mogelijke gevolgen zijn, 51 procent hoe een gevaarlijke situatie herkend kan worden en wil 49 procent weten wat te doen bij een incident.


De meeste buren (73 procent) wensen altijd informatie te hebben als er een vreemde geur van Elementis Specialties komt, wanneer de brandweer komt aanrijden (72 procent) of als er een incident is dat geen effect voor omwonenden heeft (44 procent).

Hulpdiensten
Op de vraag wie informatie moet geven noemt 83 procent van de omwonenden het chemiebedrijf, 53 procent de gezamenlijke hulpdiensten en 49 procent de gemeente. „Elementis moet bij calamiteiten zelf buren inlichten. Dat werkt sneller wanneer dat een taak is van hulpdiensten”, merkten buren maandagavond in het Wapen van Delden op tijdens een informatiebijeenkomst.

Als het gaat om het veiligheidsgevoel heeft 65 procent van de omwonenden er vertrouwen in dat Elementis veilig werkt en denkt 55 procent dat het chemiebedrijf zich om de veiligheid van omwonenden bekommert. 41 procent noemt het wonen in de buurt veilig, 32 procent is daarover neutraal en 27 procent vindt het onveilig. Van de buren zegt 42 procent zich zorgen over de veiligheid te maken tegen 37 procent niet en reageert 21 procent neutraal. Op de vraag of Elementis open is over de veiligheid antwoordt 26 procent ja, tegen 37 procent nee en neemt 37 procent een neutraal standpunt in.

Hengelo e.o.