Vuurwerkshow in Goor in 2017.
Volledig scherm
Vuurwerkshow in Goor in 2017. © Emiel Muijderman

Burgemeester Hof van Twente in gesprek met de raad over vuurwerk en carbid

GOOR-  Burgemeester Ellen Nauta wil graag met de gemeenteraad om tafel om te kijken hoe komende jaarwisseling gemeentelijk omgegaan wordt met vuurwerk en een eventueel vuurwerkverbod. 

Dat antwoordde ze dinsdagavond desgevraagd op vragen van raadsleden William Sanchez van GroenLinks en André Pierik van het CDA. 

Gisteren (dinsdag) werd bekend dat de Tweede Kamerfracties van VVD en CDA een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen steunen. Eerder al verklaarden D66 en ChristenUnie zich voor zo’n verbod. 

„De gemeente zal daarin moeten volgen en ik vind dat de gemeenteraad aan zet is als het gaat om hoe we met vuurwerk omgaan. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met carbidschieten? Een traditie die verankerd is in de samenleving. Daar moeten we over praten.”

Volgens Nauta is de politie blij met een verbod, maar zijn er ook zorgen over hoe te handhaven. „Welk vuurwerk is verboden en welk vuurwerk niet? Voordat de politie daar achter is, is de knal al geweest.”

Vuurwerkshow

Verder: „Daarnaast zitten we met het probleem van meerdere kernen in een gemeente. Een centrale vuurwerkshow is in Rotterdam hartstikke mooi, maar hoe doe je dat in Hof van Twente? Dat zijn zaken waar we over moeten nadenken.”

Nauta zegt dat er ook in regionaal verband nog wordt besproken hoe om te gaan met mensen die de grens over gaan om in Duitsland vuurwerk te shoppen.

Schade

Op vragen van André Pierik (CDA) over schade door vuurwerk kon Nauta nog geen compleet antwoord geven. „De buitendienst is nog druk bezig met het inventariseren van de schade. De schade op schoolpleinen is al wel bekend, daar gaat om 4.100 euro.”

Hengelo e.o.