Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Buurtschappen Hof regelen gang van zaken rond aed's nu zelf

STOKKUM - Platform Buurtschappen Hof van Twente blaast nieuw leven in het centraal overleg over aed’s tussen de buurtschappen in de gemeente en de rest van de kernen. Tijdens dat overleg wordt onder andere bekeken hoe aed-cursussen en de werving van nieuwe lekenhulpverleners georganiseerd moet worden.

Dat is de uitkomst van een overleg tussen de initiatiefnemers uit de buurtschappen, vorige week in Markelosebroek. Eerder werd het overleg georganiseerd vanuit de gemeente zelf, maar die achtte dat niet meer nodig. Wel heeft de gemeente het bedrag wat zij beschikbaar stelt voor het onderhoud van de defibrillators onlangs verhoogd naar 25.000 euro per jaar. Jan ten Hove van het Platform Buurtschappen is blij dat de inwoners van de Hof van Twente zelf de handschoen oppakken. „We merken iedere keer weer dat er heel veel animo bestaat voor de cursussen die we geven over het gebruik van de aed’s. In mijn eigen plaats Stokkum hangen in totaal acht apparaten.”

Cursussen

De Hof van Twente kent zeventien initiatieven op het gebied van aed’s. Hierbij moet worden gedacht aan cursussen, de kennis over de apparaten op peil houden en het onderhoud van de defibrillatoren. Het geld dat de gemeente vrijmaakt voor de aed’s gaat voornamelijk naar dit soort initiatieven, maar volgens Ten Hove is een gedeelte het komende jaar aan vervanging toe. „De gemiddelde levensduur van een aed is acht jaar. Ze zijn in 2009 aangeschaft, dus reken maar uit. Daar is een herinvestering voor nodig. In november gaan we met de buurten om tafel en willen we ook de kernen van de Hof bij het overleg betrekken.”

Hengelo e.o.