Volledig scherm
© Thinkstock

Buurtschappen Hof van Twente werven huishoudens voor glasvezel

MARKELO - Het is van groot belang dat 50 procent van de huishoudens in het buitengebied van Hof van Twente gaat voor glasvezel. Gebeurt dat niet, dan legt netbeheerder Cogas geen glasvezelnetwerk, dat snel internet mogelijk maakt, aan in het buitengebied. Het is om die reden dat de besturen van de verschillende buurtschappen ambassadeurs inzetten om huishoudens op het platteland enthousiast te maken voor glasvezel.
„Het is heel goed nieuws dat Cogas glasvezel wil aanleggen in het buitengebied, er is veel vraag naar”, weet Wim Jansen, voorzitter van het Platform Buurtschappen. Hij is namens het platform al twee jaar in de slag met Cogas om snel internet op het platteland te krijgen.

Maandelijkse bijdrage

Aanvankelijk wilde de netbeheerder er niet aan, door de vaak lange afstanden tussen woningen is het voor Cogas niet rendabel om het netwerk aan te leggen. Daarnaast zouden huishoudens voor hun eigen aansluiting moeten betalen, een bedrag van minimaal 2.500 euro, volgens Jansen. „We hebben als Platform Buurtschappen er heel erg op aangedrongen om geen eenmalige aansluitkosten te vragen, maar een maandelijkse bijdrage. Ik ben blij dat dát nu eindelijk gelukt is en ook nog tegen een gunstig tarief. Huishoudens betalen met deze regeling ongeveer even veel als dat ze nu kwijt zijn aan telefoon, televisie en internet.”

Gratis aangesloten

Wie zich tijdens de inschrijfperiode, die binnenkort wordt geopend, aanmeldt voor glasvezel krijgt een gratis aansluiting. Wie glasvezel afneemt van een van de vijf beschikbare providers (Caiway, Solcon, Fiber, WeServe en CBizz) betaalt naast het abonnement ook nog maandelijks een bedrag van 9,95 euro aan Cogas, voor gebruik van het glasvezelnetwerk. Daarmee komen de kosten voor glasvezel per maand op ongeveer 55 euro te ligen, zegt Jansen. „Dat is nog behapbaar, ook voor mensen met een smallere beurs.”

Ruim 3.000 huizen

In het buitengebied (met een klein deel van de gemeente Borne) zijn ruim drieduizend huizen, verspreid over dertien buurtschappen. De helft daarvan moet kiezen voor glasvezel, dat is een voorwaarde voor aanleg van het netwerk. Wordt het percentage van 50 procent gehaald, dan voorziet Cogas iedere woning van een ‘kastje’ voor glasvezel in de meterkast. Ook de huishoudens die niet kiezen voor glasvezel. Willen zij dat later alsnog, buiten de inschrijfperiode, dan betalen huishoudens een eenmalig bedrag van 239 euro aansluitkosten. Voor ongeveer 120 woningen valt het kostenplaatje duurder uit: deze staan op moeilijk bereikbare plekken, daar zal maatwerk moeten worden geboden.

Kans voor de zorg

Het belang van glasvezel in het buitengebied is volgens Jansen evident. „Een mooi voorbeeld vind ik de kansen die glasvezel biedt voor de zorg. Ouderen die via de iPad iedere dag contact hebben met de wijkverpleegkundige, dat wordt allemaal mogelijk. Daarnaast is het voor bedrijvigheid in het buitengebied van belang om snel internet te hebben.”

Informatieavonden

Jansen denkt dat 50 procent te halen is. „Er komen nog volop informatieavonden in de verschillende buurtschappen, waar iedereen met vragen terecht kan.”


www.glasvezelbuitenaf.nl

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Hengelo e.o.