De Grotestraat in Goor waar ondernemers/pandeigenaren moeten stemmen of ze de Bedrijfs Investerings Zone (BIZ) willen.
Volledig scherm
De Grotestraat in Goor waar ondernemers/pandeigenaren moeten stemmen of ze de Bedrijfs Investerings Zone (BIZ) willen. © Carlo ter Ellen DTCT

Centrum Goor wordt van ondernemers: ‘Met z'n allen moet het lukken’

GOOR - "Met z'n allen moet het lukken om van het centrum van Goor wat te maken. De ondernemers moeten het doen. Het is hún centrum", zegt Paul Reef.

Reef is de nieuwe voorzitter van de stichting Bedrijfs Investeringszone (BIZ) en staat aan de vooravond van een cruciale stemming. Ondernemers in het winkelgebied van Goor kunnen tot en met dinsdag 3 maart stemmen of ze de zogeheten BIZ willen (betalen) of niet.

Extra belasting

De BIZ is een extra gemeentelijke belasting van vooralsnog 425 euro per jaar voor 83 ondernemers en pandeigenaren aan de Grotestraat en het Weversplein, de winkelkern in Goor. De opbrengst gaat naar initiatieven die het centrum aantrekkelijker moeten maken voor het publiek, zoals meer evenementen en activiteiten, sfeerverlichting en promotie.

Schipbreuk

In 2018 leed de BIZ schipbreuk wegens gebrek aan steun van ondernemers en pandeigenaren. Nu wordt een tweede poging gedaan. Om de BIZ in te stellen moet aan twee voorwaarden worden voldaan. Van alle 83 percelen moet minimaal de helft een stem uitbrengen. Twee derde van die stemmen moeten daarna voor de BIZ zijn. Bij een informele meting bleek er genoeg draagvlak. Geen garantie, want dat was er bij de eerste, mislukte poging ook.

Gelijke monniken, gelijke kappen

Paul Reef, die het stokje heeft overgenomen van René van Ommen, legt uit: "BIZ is hét systeem van gelijke monniken, gelijke kappen. Iedereen betaalt mee. Dat is zeer belangrijk. We kunnen daarmee zoveel meer bereiken in het centrum van Goor. Er komt meer budget voor activiteiten en zaken die het centrum aangaan." Hij wijst er op dat het huidige budget meer dan verdubbeld wordt, als iedereen meebetaalt. "Ook grootwinkelbedrijven die tot nu toe nooit hebben betaald, maar wel hebben meegevaren."

Aankleding

Reef stelt dat geld uiteraard belangrijk is om nog mooiere evenementen te organiseren. "Maar denk ook aan de aankleding van het centrum met sfeerverlichting of groen. Ook worden veiligheid en parkeerbeleid belangrijke onderdelen van BIZ", aldus de voorzitter.

Hún centrum

Hij noemt het 'zeer belangrijk' dat de ondernemers en pandeigenaren in de stichting BIZ zijn verenigd. "Ik ben weliswaar voorzitter, maar de ondernemers moeten het doen, het is hún centrum. Er komen verschillende werkgroepen voor onderwerpen als evenementen, uitstraling en attractiviteit van het centrum, duurzaamheid, bereikbaarheid, marketing en promotie. Het centrum wordt als het ware van de ondernemers. Niemand mag en kan om de stichting BIZ heen."

Hengelo e.o.